Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Chimpanse

Smarta djur planerar och samarbetar

Stora apor och delfiner tillhör de klokaste djuren. Dit hör även bläckfiskar. De kan exempelvis skruva av locket på en burk, vilket visar på intelligent beteende.

Shutterstock

Intelligens är en besvärlig faktor som är väldigt svår att definiera.

Trots många års studier av människor råder det fortfarande osäkerhet om vad intelligens egentligen är och om det över huvud taget är möjligt att göra en samlad bedömning av den. I dag talar många forskare i stället om flera olika typer av intelligens.

Att studera djurs intelligens bjuder på lika många problem. Inte minst för att det är svårt att bedöma exakt vad det är ett djur gör när det reagerar på en utmaning.

Apor använder redskap

Det finns många exempel på att olika typer av apor använder redskap, antingen när de ska leta efter föda eller när verktygen helt enkelt kan underlätta tillvaron.

När forskarna ska uppskatta djurs intelligens måste de därför ofta undersöka dem utifrån kriterier som används för att bestämma intelligens hos människor. Det innebär parametrar som förmågan att lösa uppgifter, samarbeta, tänka abstrakt samt att tänka framåt i tiden.

Att undersöka djurs intelligens är svårt eftersom många av djurens komplicerade handlingar i själva verket är instinktiva, alltså inprogrammerade i deras gener, så att de inte behöver ”tänka” på dem. Några av de bästa exemplen på komplicerade, instinktiva handlingar utförs av sociala insekter när de bygger sina stackar och kupor.

Blæksprutte

Utbrytarkung och burköppnare

Bläckfiskar visar att även ryggradslösa djur kan vara intelligenta. I akvarier är det allmänt känt att bläckfiskar är riktiga utbrytarkungar. De måste stängas in ordentligt för att de inte ska rymma. De kan även öppna burkar med skruvlock och dra upp korkar ur flaskor. Bläckfiskarna vet dessutom när det är lönt att göra en insats. Om man fyller en glasbehållare, som inte kan öppnas, med räkor och sänker ned den i ett akvarium med bläckfiskar inser erfarna bläckfiskar snabbt att det inte tjänar något till att försöka. Därefter ignorerar de räkorna. Unga bläckfiskar bankar emellertid på burken tills de är totalt utmattade. Beteendeforskare har kommit fram till att bläckfiskar har en intelligensnivå som en katt eller kanske till och med som en hund.

JØRGEN JESSEN/Scanpix
Krage

Samarbete

Förmågan att samarbeta har alltid betraktats som ett tecken på högt utvecklad intelligens och har uppfattats som ett av de viktigaste skälen till att människan har uppnått så mycket. Även många djurarter kan samarbeta. Lejon jagar exempelvis gemensamt medan sociala insekter som myror, bin och termiter samarbetar om stora byggprojekt, yngelvård och jakt. En lång rad fågelarter samarbetar också för att sköta sina ungar och vissa jagar även i flock, exempelvis galapagosvråkar, som har en tydlig arbetsfördelning. Kråkor kan plundra fiskelinor genom att en eller två fåglar turas om att dra upp linan och hålla fast den så att den inte glider tillbaka, medan andra försöker få upp fisken på land.

Shutterstock

Matematiskt sett kan vi människor bevisa att det effektivaste sättet att dela upp en yta är att dela den i sexkanter, precis som bin delar upp sina bikakor. Bina gör det emellertid enbart för att det är arbets- och materialbesparande.

Trots svårigheterna med att bedöma intelligensen har forskare klarlagt att vissa djur är betydligt mer intelligenta än andra. I täten återfinns de stora aporna och små tandvalar, exempelvis delfiner, men även kråkfåglar och papegojor har visat sig vara duktiga på problemlösning och på att förstå abstrakta begrepp.

Ugle
© Shutterstock

Ugglor är korkade

Ugglor har i många århundraden använts som symbol för klokhet och visdom. Det måste dock i första hand bero på deras ansiktsuttryck, för i själva verket är de inte särskilt smarta. Många beteendeforskare har studerat ugglor och de har inte hittat minsta tecken på någon särskild intelligens. Ugglor är exempelvis svåra att dressera, de har ganska dåligt minne och de kan inte lära sig särskilt komplicerade saker. Om man jämför ugglors förmåga att lösa uppgifter med exempelvis kråkfåglar eller papegojor får ugglorna betydligt sämre resultat.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj