Sällskapsdjur förebygger övervikt och allergi hos barn

Spädbarn som bor tillsammans med minst ett sällskapsdjur har ett avsevärt bättre skydd mot övervikt och allergi senare i livet. Det visar en ny studie från Kanada.

Förekomsten av två välgörande tarmbakterier ökar när spädbarn bor tillsammans med sällskapsdjur.

© Shutterstock

Om du har små barn och ännu inte har skaffat dig en lurvig fyrbent vän finns det goda skäl att överväga det en extra gång.

Sällskapsdjur med päls har nämligen en markant effekt på spädbarns risk att utveckla övervikt och allergi senare i livet.

Det visar en ny studie av forskare vid bland annat University of Alberta i Kanada.

Ökar mängden välgörande tarmbakterier

De har gått igenom avföringsprover från totalt 746 kanadensiska spädbarn, av vilka över hälften bodde tillsammans med minst ett ludet sällskapsdjur – i 70 procent av fallen en hund.

Forskarna såg ett tydligt samband mellan sällskapsdjur och en högre nivå av tarmbakterierna Ruminococcus och Oscillospira, två bakterier som tidigare har förknippats med en lägre risk för barnallergi och övervikt.

”Förekomsten av bakterierna fördubblas när det finns ett sällskapsdjur i hemmet”, säger Anita Kozyrskyj, som är epidemiolog vid University of Alberta och en av forskarna bakom studien.

Sällskapsdjur påverkar fostret

Hon förklarar att sällskapsdjurens bakterier även har en positiv inverkan på barn som fortfarande ligger i mammans mage.

Om föräldrar väljer att lämna ifrån sig sitt sällskapsdjur till någon annan efter det att barnet är fött har det alltså ändå en positiv inverkan på barnet.

Det är en upptäckt som kan få stor betydelse.

”Det är inte orealistiskt att tro att läkemedelsindustrin börjar utveckla ett tillskott med dessa bakterier”, säger Anita Kozyrskyj.