Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Spætte i kaktus.

Så förvandlar hackspetten en kaktus till ett ogenomträngligt fort

Spettar hackar hål i träd och bygger bon, men hur bär de sig åt för att göra hål i kaktusar utan att sticka sig?

Creative Commons

Kaktusspetten, som lever i ökenområden i sydvästra Nordamerika, föredrar att bygga bo i den karakteristiska, upp till 15 meter höga saguarokaktusen.

I regel sitter saguarokaktusens taggar inte tätare än att kaktusspetten kan stå mellan dem och därmed undvika att sticka sig.

Spetten föredrar riktigt höga kaktusar. Tillsammans med taggarna gör nämligen höjden det svårare för marklevande rovdjur som ormar att ta sig upp till bona.

Kaktusen skadas av spettens besök

  • Kaktus med blå himmel.
    © Creative Commons

    När kaktusspetten bygger sitt bo förlorar saguarokaktusen en del av sin vattenbevarande vävnad i stammens yttre delar. I gengäld pollinerar spetten kaktusens blommor.

  • Saguaro kaktus støvle
    © Creative Commons

    Boets väggar är så hållbara att boet ligger kvar på marken efter det att kaktusen vissnat. Boet, som är format som en känga, kallas ibland saguaro boot.

Kaktusspetten hugger ut boet i kaktusens stam i form av en sjua. När hålet har hackats ut börjar kaktusen läka och utsöndrar då en korksubstans, som med tiden blir till en hård, skyddande vägg inne i boet.

Kaktus- och guldspettar är de enda fåglar som konsekvent bygger bo i saguarokaktusar. Bon som har övergetts tas över av andra fåglar, bland annat små ugglor, blå storsvalor och tornfalkar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj