Creative Commons
Spætte i kaktus.

Så förvandlar hackspetten en kaktus till ett ogenomträngligt fort

Spettar hackar hål i träd och bygger bon, men hur bär de sig åt för att göra hål i kaktusar utan att sticka sig?

Kaktusspetten, som lever i ökenområden i sydvästra Nordamerika, föredrar att bygga bo i den karakteristiska, upp till 15 meter höga saguarokaktusen.

I regel sitter saguarokaktusens taggar inte tätare än att kaktusspetten kan stå mellan dem och därmed undvika att sticka sig.

Spetten föredrar riktigt höga kaktusar. Tillsammans med taggarna gör nämligen höjden det svårare för marklevande rovdjur som ormar att ta sig upp till bona.

Kaktusen skadas av spettens besök

Kaktus med blå himmel.
© Creative Commons

När kaktusspetten bygger sitt bo förlorar saguarokaktusen en del av sin vattenbevarande vävnad i stammens yttre delar. I gengäld pollinerar spetten kaktusens blommor.

Saguaro kaktus støvle
© Creative Commons

Boets väggar är så hållbara att boet ligger kvar på marken efter det att kaktusen vissnat. Boet, som är format som en känga, kallas ibland saguaro boot.

Kaktusspetten hugger ut boet i kaktusens stam i form av en sjua. När hålet har hackats ut börjar kaktusen läka och utsöndrar då en korksubstans, som med tiden blir till en hård, skyddande vägg inne i boet.

Kaktus- och guldspettar är de enda fåglar som konsekvent bygger bo i saguarokaktusar. Bon som har övergetts tas över av andra fåglar, bland annat små ugglor, blå storsvalor och tornfalkar.