Shutterstock
Hund tränas

Rasen spelar liten roll för din hunds beteende

Data från mer än 18 000 hundar visar att rasen är avsevärt mindre avgörande för din hunds beteende än vi tidigare trott.

"Chihuahuor är lojala och temperamentsfulla och golden retrievers är kärleksfulla och lekfulla."

Det finns en mängd olika antaganden och fördomar om hur nyckfulla, aggressiva eller lydiga vissa hundraser är. Nya hundägare rekommenderas ofta att överväga rasen noggrant innan de tar hem en fyrbent vän.

Men i verkligheten avslöjar rasen avsevärt mindre om en hunds beteende än vi hittills har trott.

Det visar en ny studie där en grupp forskare från University of Massachusetts, USA, har undersökt data från mer än 18 000 hundar och kombinerat detta med genetiska studier.

Vill du veta mer om hundar? Läs då även artikeln om de smartaste och de mindre smarta hundarna HÄR!.

Rasen förklarar bara nio procent

Forskarna samlade in saliv- och blodprover från totalt 2 155 hundar och kartlade husdjurens dna för att leta efter särskilda variationer som var relaterade till deras personlighet.

De kombinerade sedan fynden med enkätundersökningar där 18 385 olika hundägare svarade på 100 frågor som handlade om allt från hundens storlek till dess färg och sociala beteende.

Slutsatsen är att hundens ras bara förklarar cirka nio procent av hundens beteende.

Hund ylar

Forskarna fann bland annat ett samband mellan en viss genetisk variation och en "tendens att yla".

© Shutterstock

Forskare avslöjar speciella "gener för ylande"

Forskarna avslöjade totalt elva olika variationer i hundarnas arvsmassa som har med beteende att göra. De kunde till exempel koppla en tendens att yla till ett specifikt område på hundarnas arvsmassa.

Den starkaste kopplingen mellan genetik och beteende fann de lustigt nog i ett område av hundars arvsmassa, som hos människor är inblandat i vår kognitiva prestation – men som hos hundar uppenbarligen ökar sannolikheten för att hamna och fastna bakom föremål.