Shutterstock

Räkor överlever i djuphavet med hjälp av aluminiumsköld

10 000 meter under havets yta har en uppfinningsrik räka utvecklat en effektiv överlevnadstaktik: En sköld av aluminium som klarar trycket i djuphavet.

Djuphavet är ett av de allra tuffaste habitaten på jorden och det krävs uppfinningsrikedom för att överleva där.

För kräftdjur som räkor går gränsen normalt vid 4 500 meters djup. Där blir trycket för högt och vattnet för surt.

Syran fräter på det utvändiga kalkskelettet, så att trycket lätt kan krossa det.

Därför blev japanska forskare milt sagt förvånade när de hittade ett räkliknande djur 10 000 meter ner i Challengerdjupet, världens djupaste havsområde utanför Filippinerna.

Smådjur förstärker sitt skal med aluminium

Närmare studier visade att djuret med det latinska namnet Hirondellea gigas kan förstärka sitt kalkskal med en beläggning av aluminiumhydroxid.

Den upptäckten innebar dock bara en ny gåta för forskarna, med tanke på att havsvatten är fattigt på aluminium. Djuret måste därför hämta metallen någon annanstans.

En räka förstärker sitt skal med aluminiumhydroxid för att klara trycket på stora djup.

© Daiju Azuma

Skapar aluminiumsköld i tarmen

Forskarna gjorde försök med avlagringar från havsbottnen i Challengerdjupet.

I laboratoriet utsatte man materialet för samma kemiska förhållanden som i djurets tarmsystem, och det gav ett tydligt svar.

Kombinationen av tarmsystemets syra och rester av smält växtföda skapar en miljö som kan extrahera aluminiumjoner ur avlagringarna. Kräftdjuret äter alltså avlagringar från havsbottnen för att få tag i metallen.

Från tarmsystemet vandrar metalljonerna ut i kalkskelettet, och när de möter havsvattnet bildas ämnet aluminiumhydroxid som lägger sig som en sköld på djurets yta.

Resultatet är en dykarklocka, som kan motstå trycket på djupet.