Puma hittad med tänder på huvudet

Forskare har aldrig sett något liknande. En död puma med en käke som sticker ut uppe på huvudet väcker förundran.

Puma tänder på huvudet

Djuret liknar något dr Frankenstein skulle ha kunnat experimentera fram.

En anonym jägare har skjutit en puma i den amerikanska delstaten Idaho. Och man lätt föreställa sig att han har fått en mindre chock när han närmade sig sitt byte.

Den döda puman har nämligen en hornliknande utväxt på huvudet, som är försedd med tänder. Tänderna är förvillande lika de skarpa huggtänderna som sticker ut ur dess mun.

Närbild av tänderna på pumans bakhuvud. Foto: Idaho Fish and Game

Puman reser många frågor

Jägaren överlämnade puman till en parkvakt, som skickade vidare en bild av det besynnerliga djuret till jakt- och fiskemyndigheten i Pocatello i sydöstra Idaho.

De anställda på myndigheten var tvungna att fråga veterinärer och experter på djurliv till råds för att få en förklaring till det avvikande djuret.

1. En tumör med hud och hår

Experternas första förklaring är att utväxten kan vara en sällsynt sorts tumör med det medicinska namnet teratom.

Tumören består av könsceller som i fosterstadiet kan utvecklas till olika sorters vävnad. Det är därför den här typen av tumör kan innehålla både hår, tänder, hud, fett, muskulatur och skelettdelar.

I april i fjol fick en indisk kvinna ett teratom bortopererat från hjärnan. Teratomet hade både hår och tänder.

2. En outvecklad tvilling

Experternas andra förslag är att käken är en del av en siamesisk tvilling som har dött i livmodern och tagits upp av den nu döda puman i fosterstadiet.

Fenomenet kallas också en parasittvilling. 2012 opererade peruanska läkare bort en cirka 25 centimeter lång parasittvilling utan hjärna, hjärta eller lungor ur magen på en treårig pojke, som hade plågats av magsmärtor.

3. En rejäl käftsmäll

Den sista förklaringen kommer från biologen Zach Lockyer. Han gissar att missbildningen kan bero på en skada på pumans tänder eller käke, som sedan har läkt ihop på ett olyckligt sätt.

En normal puma utan käkskador eller utväxter. Foto: Shutterstock

Men Lockyer säger själv till Idaho State Journal att det är den minst sannolika förklaringen till tänderna på huvudet, eftersom det inte finns någon synlig skada kring pumans nos.