Planeten myllrar av okända arter

Bara tio procent av jordens alla djurarter har hittills upptäckts av människor. Därför hittar forskare konstant nya djur med alldeles speciella förmågor och karaktärsdrag. En räka med en enorm ljusrosa klo tillhör de senaste utökningarna i biologernas lexikon.

Jätteklo

En gigantisk rosa klo har fått en ny art av pistolräka uppkallad efter rockbandet Pink Floyd.

© Sammy De Grave

Varje år hittar biologer mellan 15 000 och 18 000 nya djurarter – och mycket tyder på att det finns många fler som väntar.

En forskargrupp från Kanada och Hawaii har genom statistiskt analys­arbete räknat sig fram till att upp emot 86 procent av alla arter på land och 91 procent till havs ännu inte har identifierats. Kalkylen visade att jorden är hem för 8,7 miljoner djurarter, varav bara cirka 955 000 i dag är klassificerade.

Ny räka har jätteklo

Ett av de djur som biologerna upptäckte 2017 är en ny art av pistolräka.

På grund av sin enorma, rosa klo har den nya räkan blivit uppkallad efter rockbandet Pink Floyd – men det lilla djuret har emellanåt en dödligt mycket högre ljudnivå.

Räkan nedlägger byten med en enda smäll med klon.

Den cirka 5,5 millimeter långa räkan använder sin klo för att skapa en bubbla som sprängs med en öronbedövande knall och som skapar en chockvåg som förlamar räkans byte, exempelvis småfiskar och krabbor.

Därefter kan räkan lätt fånga och äta upp de förlamade djuren

Väsnas mer än en raket

Bubblan skapas i ett hålrum i klon, där trycket kan uppgå till 80 kilopascal. Det livsfarliga ljudet kan nå upp till 210 decibel, starkare än ljudet från en raketuppsändning

Om flera pistolräkor jagar i samma område kan det låta så mycket att ljudvågorna stör kommunikationsutrustning för utforskning av havsbotten.

Räka ligger på lur

Pistolräkan Pink Floyd upptäcktes år 2017. Den håller till på havsbotten bland döda koraller och stenlandskap i havet utanför Panamas Stillahavskust.

Där finns mängder av gömställen där den kan ligga i bakhåll och vänta på att intet ont anande bytesdjur ska simma förbi.