Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Parning

Vilket djur får flest ungar?

Vilket djur har rekord i fruktsamhet? Är det alltid en smart strategi i naturen att få många ungar?

Alla djurarter försöker sätta så många livsdugliga ungar som möjligt till världen. I regel är det brist på föda och utrymme som sätter en gräns för hur många ungar djuren kan föda upp. Dessa utmaningar har arterna löst med olika strategier för fortplantningen.

Vissa arter lägger bara kort tid och lite energi på att ta hand om sina ungar och kan därför få relativt många av dem. Priset för denna strategi är att ungarna är dåligt rustade att klara sig och därför ofta dör innan de blir vuxna. Detta gäller till exempel många fiskarter, hos vilka större delen av ynglen dör, men antalet ägg som fiskarna lägger kan vara imponerade. En god kandidat som det mest fruktsamma djuret på jorden är den cirka två ton tunga vanliga klumpfisken, vars hona kan lägga 300 miljoner ägg. Av dessa överlever endast få till vuxen ålder.

Andra djurarter satsar mer resurser på sina ungar, och därför hinner de inte sätta så många till världen. Däggdjur står för den mest omfattande skötseln av avkomman. En stor del av ungarnas tidiga utveckling sker inne i moderns skyddande livmoder, och efter födseln tas de under lång tid om hand av den ena eller båda föräldrarna. I synnerhet däggdjur med ett komplext socialt liv, till exempel elefanter och apor, tar noga hand om ungarna. En sådan livsform kräver nämligen mycket upplärning, och därför har dessa djur också stor hjärna.

Läs också:

Teknik

Ny idé ska rensa bort plast från världens floder

2 minuter
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

40 minuter
Sex

3 skäl till att våren väcker din sexlust

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj