Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Parning

Varför äter en del honor upp sin make efter parningen?

På TV har jag sett parningar hos spindlar och insekter, där honan äter upp hannen efteråt. Vilken är förklaringen till detta märkliga beteende?

Det finns faktiskt en del arter, där honorna har den märkliga vanan att äta upp hannen efter eller till och med under parningen. Detta är särskilt vanligt hos spindlarna. Det har framlagts flera teorier om varför detta beteende har utvecklats. Generellt anser man det helt enkelt vara en fråga om honans näringsintag. Efter parningen har hannen spelat ut sin roll, och då kan honan lika väl dra nytta av den energi han innehåller. De allra flesta spindelhannar är emellertid så små i förhållande till honan att de rimligtvis inte kan betyda särskilt mycket i honans kost. Här är det nog snarare en fråga om att honan uppfattar allting som rör sig som ett potentiellt byte. Hannens ofta ganska blygsamma storlek är kanske till och med en säkerhetsdetalj, som skall göra honom mindre intressant som byte. En del hannar använder en annan överlevnadsstrategi. De binder helt enkelt honan med spindelväv före parningen. Hos bönsyrsan, som hör till insekterna, ser man också exempel på att hannen slutar i honans mage. Här är de båda könen emellertid mer jämnstora, så måltiden kunde mycket väl tänkas spela en egentlig näringsmässig roll. Undersökningar tyder dock på att det inte är så vanligt att bönsyrsehonan äter sin make som man tidigare har trott.

Läs också:

Parning

Här härskar honorna

3 minuter
Parning

Hur parar maneter sig?

0 minuter
hundar parning
Parning

Varför sitter hundar ihop efter parningen?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj