Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

duck corkscrew
Djur - Parning

Könskamp har gett änderna enorma organ

Hannarna av den argentinska kopparanden har – i förhållande till sin storlek – den största penisen av alla kända ryggradsdjur. Det välväxta organet har utvecklats i en kamp med artens honor, som har åtskilliga motdrag att ta till mot oönskad parning.

Den argentinska kopparanden är en färgsprakande fågel. Hannen har brun kropp, svart huvud och en glänsande blå näbb. Med en längd på omkring 40 centimeter och en vikt på endast 600–700 gram tar den inte stor plats. Den lilla anden har emellertid fått en vetenskaplig betydelse, som räcker långt utöver vad dess beskedliga storlek kunde förleda en att tro.

Det har länge varit känt bland zoologer att den argentinska kopparandens hannar är ovanligt välutrustade, när det gäller könsorganets storlek. En penislängd på omkring tjugo centimeter, vilket är hälften av kroppslängden, är ett tämligen vanligt mått hos just denna art.

Det var först när den amerikanske forskaren Kevin McCracken år 2001 publicerade bilder av en fågel, som han fångat i samband med en rad undersökningar i Sydamerika, som forskarna blev klara över hur extrem den lilla anden egentligen är.

Den anddrake som McCracken fångat hade en penis på 42,5 centimeter, vilket någorlunda motsvarar dess egen kroppslängd. Av alla kända ryggradsdjur hade arten redan rekord i innehavet av det största könsorganet i relation till kroppslängden, men nu har rekordet på allvar fastslagits.

Penis ovanlig

Förekomsten av en penis är långt ifrån något vanligt fenomen hos fåglar. Det är faktiskt hos mindre än tre procent av de omkring 10000 kända fågelarterna som hannen har ett yttre könsorgan. Det är känt hos en rad mindre grupper som stubbstjärthöns, värnfåglar (Anhimidae), hockohöns (Cracidae), strutsfåglar och flamingos och så alltså hos andfåglar.

Den allra största delen av alla fågelarter parar sig i stället genom att hannen och honan pressar sina kloaköppningar, den gemensamma utgången för tarm, urinorgan och könsorgan, mot varandra, varefter sädescellerna överförs från hannen till honan. Hela proceduren tar normalt bara några sekunder.

Utvecklingsmässigt är det ett speciellt fenomen, inte minst sett i ljuset av att alla hannar hos fåglarnas förfäder kräldjuren var utrustade med en penis (i vissa fall till och med två).

Läs också:

Djur

Finns det djurarter där hannarna passar ungarna?

0 minuter
Theraphosidae
Spindlar

Video: Hannen gnager hål i honans buk

1 minut
Djur

Vilket djur har störst skillnad mellan hanne och hona?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj