Honor som dominerar hanar

Kastrerade hanar och aggressiva honor med penis. Hos flera djurarter är det de starka honorna som har makten. Läs om tre av djurrikets mest dominerande damer.

Hanen är en portabel spermabank

Honans fördel: Forplantningsförmåga

I djuphavet tar det lång tid och kostar mycket energi att hitta en partner. Därför har marulkartade fiskar i djuphavet utvecklat en teknik som säkrar att hanar och honor inte skiljs åt när de väl har hittat varandra.

När hanarna kommer ut ur äggen har den en strömlinjeform men är utrustade med en väldigt vassa tänder, en stor nos och enorma luktorgan. Hanens enda uppgift är att lukta sig fram till en hona så fort som möjligt. Lyckas de inte inom loppet av några få dagar så svälter de ihjäl.

När hanen hittar fram till en hona biter han sig fast i hennes skinn. Därigenom levererar han en serie högt specialiserade enzymer som löser upp skinnet både på honom själv och honan. Hanen växer fast i honan och deras blodsystem förbinds med varandra. Hanens inre organ blir mindre och mindre, medan testiklarna blir allt större och till sist är det allt som återstår av hanen.

Honorna är inte kräsna och det finns ingen övre gräns för hur många hanar de kan ha sittandes på sig.

Honorna föder genom falsk penis

Honans fördel: Aggression

Hyenor beskrevs tidigare som de enda hermafroditerna bland däggdjuren. Det berodde på att forskarna gång på gång observerade hur hyenaungar föddes av hyenor med en penis och testiklar. Först senare insåg zoologerna att hyenor består av två kön, men att honorna listigt förkläder sig till hanar.

Hyenahonans klitoris är extremt förlängd och bildar en pseudopenis som kan erigera. Honan urinerar, kopulerar och föder sina ungar genom sin pseudopenis. Blygdläpparna är dessutom vikta över varandra så att de ser ut att bilda en pung med testiklar. De här testiklarna är dock, precis som blygdläppar, uteslutande fyllda med bindväv.

Senare studier av hyenornas sociala struktur har visat att honorna är totalt dominerande i förhållande till hanarna. Även den hona med lägst rang står högre i hierarkin och är mer aggressiv än den hane som har högst rang.

FÅ DÖDSBRA ARTIKLAR OM DJUR – testa en prenumeration på Illustrerad Vetenskap.

Honorna är 50 gånger större än hanarna

Honans fördel: Storleken

Nephila-spindelns honor kan ha ett benspann på tio centimeter och har en stor och kraftig kropp. Hanarna är däremot pyttesmå och endast 1/50 av honorna.

Normalt gör hanarna allt för att hålla sig på avstånd från honan. Men när det är dags för parning måste hanarna våga sig nära de stora honorna med risk för att bli honans frukost. Har hanarna tur är honan mer intresserade av ett större byte. Då märker hon dem inte och hanen kan smyga sig fram och befrukta henne.

Parningen sker med hjälp av specialanpassade lemmar som passar i honans könsöppning. Lyckas parningen kastrerar hanen sig själv och låter parningslemmarna sitta kvar i honans könsöppning. Genom det kan han inte para sig igen, men han förhindrar också att andra hanar kan komma till.

FÖLJ MED TILL DJURENS FASCINERANDE RIKE varje månad som prenumerant på Illustrerad Vetenskap.