dyreriget topbillede

7 fakta: Så bisarrt är sex i djurriket

De begår självmord, kastrerar sig själva och petar varandra i ögonen. Sex i djurriket kan vara direkt livsfarligt och får människors sex att påminna om rena söndagspromenaden.

Det krävs inte många tvivelaktiga Google-sökningar för att få reda på att det finns ganska bisarra varianter av den mänskliga parningsritualen runt om i världen.

Jämför vi oss med djurriket kommer mänskligt sex lindrigt uttryckt att påminna om ingredienslistan på baksidan av ett paket knäckebröd.

Vi ger dig exempel på några av de mest bisarra händelserna i djurriket romantiska avkrokar.

1.Kastrerar sig själva för sex

© Lenny Vincent

”Man måste offra sig för kärleken”, lyder ett populärt talesätt, men det är nog få som är beredda att gå fullt så långt som hanarna av spindelsläktet Tidarren.

Hanen är hela hundra gånger mindre än sin kvinnliga artfrände. Å andra sidan har han två monstruösa penisar – de så kallade palperna – som utgör omkring 20 procent av hans kroppsvikt.

Därför krävs det mycket energi och kraft för att släpa runt på dem, vilket gör att hanen precis innan han blir könsmogen amputerar sin ena palp genom att vrida av den medan den är fixerad i ett litet nät som han själv spinner.

På så sätt kan han röra sig upp till 44 procent snabbare och hålla igång 63 procent längre tid i jakten på en parningsvillig hona.

Den andra palpen vrider hanen ofta av under själva akten och låter den sitta kvar inne i honan, så att den kan befrukta henne flera timmar efter parningen.

2. Begår självmord för sex

© Alvesgaspar

Hos spindelarten Araneus pallidus, som är en nära släkting till korsspindeln, är hanens död en fast del av älskogen. Under parningen sitter honan upp och ned, medan hanen hänger med bakkroppen precis utom räckhåll för hennes farliga giftkäkar.

Hängande i den positionen biter hon ihjäl honom och börjar äta upp honom, medan de fortsätter sin parningsdans.

Gör hon inte det kommer hanen att glida ur henne utan att fullfölja sin roll.

3. Mannen bestämmer

© Creative Commons

Orgasm är inte heller någon självklarhet bland djurrikets honor. Bland de japanska makakerna spelar social status till exempel en stor roll för hur ofta honorna får orgasm under parningsakten.

I en undersökning publicerad i tidskriften Science Direct kom forskare fram till att den högsta frekvensen av orgasmer bland aphonor förekommer hos par, där hanen har hög social status, och honan låg status.

Det lägsta antalet orgasmer bland aphonor hittar man hos par, där honan har hög status och hanen låg.

4. Pseudopenis

Elefanthonan måste ge ”tillåtelse" genom att dra in sin pseudopenis i kroppen, innan hanen kan tränga in i henne. Ja, du läste rätt.

© Pixabay

Elefanter tillhör en särskild grupp av däggdjur, som omfattar även hyenor, vars honor har en lång, fritt hängande klitoris, som liknar en penis. Den kallas för en pseudopenis, och den innebär att man inte kan avgöra elefantens kön genom att enbart titta på könsorganen.

Det betyder även att elefanthonan är tvungen att dra in sin pseudopenis i kroppen, innan hanen kan få lov att tränga in – lite som att vända ut och in på en strumpa.

5. I'm fine on my own

© Fir0002/Flagstaffotos

”Jag är så trött på karlar”, är en mening de flesta av oss har hört förr i amerikanska filmer och från kvinnor som haft otur i kärlek. Flicksländorna, som hör till ordningen trollsländor, har tagit den ultimata konsekvensen av det.

Honorna har i kroppen ett förvaringsorgan, som kan lagra all den sperma de behöver under hela sitt fertila liv efter endast en eller två parningar.

6. Har du kondom?

Koalabeståndet i Australien hotas av klamydiainfektioner.

© Shutterstock

Könssjukdomar är inte förbehållna människor, och även de gulligaste djur kan drabbas.

Fråga bara vilken koala som helst i Australien. Där har flera tusen koalor drabbats av en avart av klamydia, som hotar beståndets överlevnad.

Den goda nyheten är dock att hjälp kan vara på väg tack vare en ny typ av behandling.

7. Mr. Grey go home

Se hur hanen hos skräddaren använder sina antenner för att hålla fast honan.

Besväret med att få en parningsvillig hona på kroken kan få hanar i insekts- och djurriket att ta till desperata knep.

Till exempel har skräddarhanen utvecklat en särskild uppsättning ”antenner”, som han sticker in i ögat på honan för att haka sig fast och se tillatt hon inte sticker sin kos.