Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Panda

Stram budget offrar pandan för att rädda jordens djurliv.

© Tony Camacho/Science Photo Library
Djur

Pandan måste dö!

12 000 djurarter är på väg att dö ut. Trots det lägger vi miljontals kronor på en enda panda. Nu vill forskarna offra den mjuka björnen för att rädda djuren.

Jorden kan utan problem förse tio miljarder människor med brödfödan och samtidigt vara ett säkert hem för i stort sett alla de arter som lever här i dag. Så lyder slutsatsen i en stor undersökning.

Trots det är mer än 12 000 djurarter utrotningshotade. För att rädda dem behöver ve en genomarbetad budget. Och det är just vad en internationell kommitté av forskare, ekonomer och andra experter har utarbetat för FN.

Djuren är billigare än sprit

FN-panelens beräkningar avslöjar att vi på mindre än ett årtionde kan stabilisera jordens djurliv. Omkostnaden hamnar på max 3,7 biljoner kronor om året, vilket till exempel kan jämföras med att världens befolkning varje år spenderar 12 biljoner kronor om året på öl, vin och sprit.

I dag går en stor del av miljöorganisationernas pengar till att rädda enskilda arter som pandan och tigern. Men i FN-panelens budget får de ikoniska djuren bara 1,1 procent av pengapotten.

Panelens råd är i stället att pengarna investeras i hållbar och miljövänlig produktion samt i fridlysning och återupprättelse av naturområden.

Pandan får offra sig

FN-prioriteringen backas av andra forskare. De anser att vi lägger för mycket pengar på bland andra pandan. En stor del av insatsen för att rädda pandan involverar avel i fångenskap och priset för att sköta en enda panda kan uppgå till nio miljoner kronor om året.

Ett stort bestånd av pandor kan inte rädda jordens tusentals andra hotade arter. Genom att ge upp pandan och vika mer pengar åt att bevara dess omgivningar blir det möjligt att rädda ekosystemen som helhet.

Läs också:

Djur

5 saker som gör livet svårt för pandan

0 minuter
Djur

Därför är katter rädda för gurkor

1 minut
Hajar

Mördarhajen ska rädda liv

13 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj