Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Närbild av betande noshörningar
© Shutterstock
Djur - Överlevnad

Varför har noshörningar horn?

Djur med horn är nästan alltid växtätare, så hornen används inte för att nedlägga ett byte. Varför har då till exempel noshörningar horn?

Det finns i allmänhet tre orsaker till att djur har horn eller kronor. För det första är de vapen, som används som försvar mot fiender eller för inbördes strider om partners och revir. Hornen används mycket riktigt aldrig till jakt, eftersom hornbärande djur utan undantag är växtätare. För det andra är horn sekundära könskaraktärer, som enkelt uttryckt används för att imponera med. Hos de allra flesta hornbärande djur har enbart hannen horn. Hornens storlek och utformning berättar något om ägarens styrka och hälsotillstånd och därmed om huruvida han är värdig som make. Slutligen kan horn eller kronor även fungera som verktyg. De kan till exempel användas till att knuffa undan snö, så att djuren kan få tag i de växter som ligger gömda. Det ser man till exempel hos renar. När det gäller noshörningar är hornen först och främst ett vapen. De används ofta i kampen om honorna men även för försvar. Det finns exempel på att noshörningar dödat elefanter med sina horn. Noshörningshorn är för övrigt speciella genom att de är uppbyggda av keratin, samma ämne som i människans hår och naglar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj