Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Komodo
© Shutterstock
Djur - Överlevnad

Varför dödar en del djur sina ungar?

Det sägs ofta att djur är beredda att gå i döden för att försvara sin avkomma. Varför dödar då en del djur sina ungar?

Det enklaste skälet till att en del djur dödar sina ungar är att de uppfattar dem som föda. Det gäller till exempel hos komodovaranen: de vuxna djuren drar sig inte för att äta upp en unge, om de stöter på en. Det gör de i och för sig sällan, eftersom ungarna som ett motdrag mot denna vana har utvecklat förmågan att klättra i träd – vilket de vuxna är för tunga för. Andra djur offrar sina ungar för att de själva är i fara. Det gäller till exempel kängurur, som kastar ut ungarna ur pungen, om de jagas av rovdjur. Resultatet är att rovdjuren kastar sig över ungen, medan det vuxna djuret kommer undan. Det kan verka hemskt, men biologiskt sett är det logiskt: om det vuxna djuret dör, blir det inga nya ungar, medan möjligheten för fler ungar är stor om det vuxna djuret överlever. Det finns även djur som dödar ungar av en mer utstuderad anledning. När till exempel en lejonhanne eller en babianhanne tar över en flock honor, för att han dödat den tidigare ledarhannen, tar han som en av sina första ”ämbetshandlingar” livet av samtliga ungar i flocken. I det faller handlar det om renodlad biologisk egoism. Flockens ungar hade den tidigare hannen som far. Genom att döda dem ser den nye hannen till att honorna snabbare blir brunstiga, och därmed får han chansen att bli pappa till flockens ungar.

Läs också:

Överlevnad

Överger djur sina ungar, om man rör vid dem?

0 minuter
Finns det prostitution i djurriket?
Överlevnad

Prostituerade djur förtjänar sitt bröd

2 minuter
Överlevnad

Naturens jättar löper amok

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj