Vad använder kameler sina pucklar till?

Jag har hört att det är en myt att pucklar är vattendepåer för kamelen under långa resor i öknen. Vad har de pucklarna till?

© Photo by Cal Engel on Unsplash

Det är mycket riktigt en myt att pucklarna hos kameler och dromedarer innehåller vatten. I stället är pucklarna fettdepåer, och en välnärd kamel kan kännas igen på sin vackra och uppresta puckel.

Man kan också stöta på uppfattningen att pucklarnas fett är en lättviktsmetod för kameler att bära runt på vatten, då man hänvisar till att det friges vatten när fettet förbränns i ämnesomsättningen, men det stämmer inte heller. När fett förbränns, förbrukar organismen nämligen mer syre, vilket betyder att kameler måste andas oftare när de förbränner fett, och därmed förlorar de mer vätska via utandningen.

Att kameler har fett i pucklarna har dock på ett indirekt sätt att göra med deras vätskebalans. När fettlagret inte är fördelat över kroppen utan är samlat i pucklar, minskar fettets värmeisolerande förmåga, så att kamelen kan göra sig av med överskottsvärmen utan att använda särskilt mycket vatten till svettutsöndring.

Detta är möjligt för att kameler tål stora svängningar i kroppstemperatur, från 34,5 grader på morgonen till 40,5 grader på kvällen. De kan lagra värmen i kroppen under dagen och vänta med att frige den till natten. Med denna metod kan en kamel spara fem liter vatten om dagen.