Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Överlevnad

Skulle isbjörnar kunna klara sig i Antarktis?

Vad skulle ske om vi sände några skeppslaster isbjörnar till Antarktis och en flock pingviner till nordliga breddgrader?

Isbjörnarna skulle sannolikt klara sig fint på Antarktis, men de skulle skapa ekologiskt kaos på den isklädda kontinenten. I Arktis lever isbjörnar mest av säljakt och är särskilt specialiserade på sälungsjakt. I Antarktis finns inga stora landlevande rovdjur, så här har sälarna inte anpassat sitt beteende och sin fortplantningsbiologi till rovdjur som isbjörnar. Därför skulle de vara ett lätt byte för den vite jägaren. Därutöver kunde isbjörnarna festa på de stora kolonierna av pingviner, som inte kan flyga utan är tvungna att gå i land för att häcka. Det är betydligt mer tveksamt om pingviner skulle ha motsvarande framgång i Arktis. Två gånger på 1930-talet utförde olika organisationer faktiskt försöket. År 1936 släpptes små grupper av kungspingviner ut på fyra ställen i Nordnorge, och två år senare släpptes åtskilliga gulltofspingviner och glasögonpingviner i samma område. Resultatet var nedslående för biologerna och inte minst för pingvinerna. De flesta försvann snabbt, då de inte klarade sig i konkurrensen med sillgrisslor och andra alkor. En ensam gulltofspingvin överlevde i sex år, men sedan var det slut.

Läs också:

Överlevnad

Panik! Isbjörn överraskar slumrande säl

3 minuter
Slidnäbb
Överlevnad

Fantastiska överlevare besegrar den karga isöknen

3 minuter
Cannabis
Överlevnad

Varför blir djur inte drogpåverkade?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress för att få ett mejl med anvisningar för att nollställa lösenordet.
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj