Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Överlevnad

Skulle isbjörnar kunna klara sig i Antarktis?

Vad skulle ske om vi sände några skeppslaster isbjörnar till Antarktis och en flock pingviner till nordliga breddgrader?

Isbjörnarna skulle sannolikt klara sig fint på Antarktis, men de skulle skapa ekologiskt kaos på den isklädda kontinenten. I Arktis lever isbjörnar mest av säljakt och är särskilt specialiserade på sälungsjakt. I Antarktis finns inga stora landlevande rovdjur, så här har sälarna inte anpassat sitt beteende och sin fortplantningsbiologi till rovdjur som isbjörnar. Därför skulle de vara ett lätt byte för den vite jägaren. Därutöver kunde isbjörnarna festa på de stora kolonierna av pingviner, som inte kan flyga utan är tvungna att gå i land för att häcka. Det är betydligt mer tveksamt om pingviner skulle ha motsvarande framgång i Arktis. Två gånger på 1930-talet utförde olika organisationer faktiskt försöket. År 1936 släpptes små grupper av kungspingviner ut på fyra ställen i Nordnorge, och två år senare släpptes åtskilliga gulltofspingviner och glasögonpingviner i samma område. Resultatet var nedslående för biologerna och inte minst för pingvinerna. De flesta försvann snabbt, då de inte klarade sig i konkurrensen med sillgrisslor och andra alkor. En ensam gulltofspingvin överlevde i sex år, men sedan var det slut.

Läs också:

Överlevnad

Panik! Isbjörn överraskar slumrande säl

3 minuter
Ormar

Ett liv på magen var ormens framgångsrecept

10 minuter
Slidnäbb
Överlevnad

Fantastiska överlevare besegrar den karga isöknen

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj