Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Krokodilpupill rovdjur
Djur - Överlevnad

Ögat visar djurets sanna jag

Pupillens form avslöjar om djuret är jägare eller jagad.

Det sägs att ögat är själens spegel, och en ny undersökning tyder på att ögat kan berätta en hel del för oss om ett djur. Ögat kan ofta avslöja om djuret är ett rovdjur eller ett bytesdjur.

Synforskare från University of California, Berkeley, USA, har tillsammans med kolleger från det brittiska Durham University studerat ögonen hos ett par hundra landlevande djurarter i ett försök att klargöra om pupillernas form visar djurets placering i näringskedjan.

Rovdjur har lodräta pupiller

Forskarna upptäckte att djur med långa, lodräta pupiller – rävar, krokodiler och ormar – i regel är rovdjur, medan de som har vågräta pupiller – får och getter – oftast är växtätande bytesdjur.

Att rovdjur oftast har lodräta pupiller beror enligt forskarnas datormodeller på att det förbättrar förmågan att se i mörker och att exakt bedöma avstånd utan att djuret behöver röra på huvudet och därigenom riskera att röja sig för bytet.

Bytesdjur kan se rovdjur i ögonvrån

De vågräta pupillerna innebär andra fördelar: Det gör det möjligt för betande djur att se i ögonvrån. På så sätt kan de växtätande djuren spana åt båda sidorna och hålla ögonen på om något rovdjur närmar sig och kan utgöra ett hot mot deras liv och säkerhet.

LODRÄTA PUPILLER JAGAR PÅ NATTEN

Dygnet runt har forskarna observerat 214 olika arter såväl i zoologiska trädgårdar och på åkrar som i naturen och funnit ett klart samband mellan pupillens form och djurets plats i ekosystemet.

Lodräta pupiller: Ses hos rovdjur som är aktiva både dag och natt, exempelvis lodjur.

Vågräta pupiller: Ses vanligtvis hos växtätare, exempelvis får. Pupillen vidgar synfältet så att djuret kan upptäcka rovdjur i ögonvrån. |

Rovdjur (lodjur) och bytesdjur (får) med lodräta respektive vågräta pupiller.

Rovdjur smyger sig på bytet

För att inte bli sett i bytesdjurens ögonvrår, smyger sig många rovdjur på sin måltid bakifrån. Läs mer om rovdjurens listiga knep:

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj