Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Överlevnad

Överger djur sina ungar, om man rör vid dem?

”Stämmer det att djuren inte vill kännas vid sina ungar, om de luktar det minsta lilla av människa?”

Det kan finnas många orsaker till att djur överger sina ungar. Om de känner sig hotade eller stressade – till exempel om en människa kommer för nära – avbryter många rovfåglar sina fortplantningsförsök. Efter våra normer kan det tyckas vara en väl stark reaktion, men biologiskt sett är den mycket förnuftig. Dör ungarna är det en svår förlust av tid och energi, men de vuxna djuren kan alltid fortplanta sig igen. Dör de vuxna djuren, är skadan däremot mycket större. Ungarna kommer antagligen att dö ändå, och chanserna att det kommer fler ungar är lika med noll. När djur överger sina ungar, kan det också bero på att de inte känner igen dem. Däggdjur, som för det mesta känner igen sina ungar på doften, kan bli förvirrade, om ungarna plötsligt luktar människa, men det är långt ifrån alltid som de lämnar sina ungar. Många fågelarter känner igen sina ungar på ljudet och bryr sig därför inte om ifall en människa har tagit i ungarna. Ljudet blir inte annorlunda på grund av det. Slutligen finns det en hel del fåglar som inte känner igen sina ungar utan istället den plats där ungarna finns. De uppfattar allt som finns i boet som sina ungar och låter sig inte avskräckas av att en människa har placerat en borttappad unge i boet igen. De kan emellertid mycket väl ignorera en unge som ligger endast ett par centimeter utanför boet.

Läs också:

Komodo
Överlevnad

Varför dödar en del djur sina ungar?

1 minut
Överlevnad

Naturens jättar löper amok

2 minuter
Överlevnad

Australiska flygvapnet räddar koalor

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj