Nola är död: Bara TRE nordliga trubbnoshörningar kvar i världen

Planeten blev 1800 kilo utrotningshotat praktdjur fattigare när noshörningshonan Nola tog sitt sista andetag i söndags. Nu finns det bara tre nordliga trubbnoshörningar kvar i världen – och de lever alla med beväpnade vakter dygnet runt.

vita noshörningen Nola top

Det fanns fyra nordliga trubbnoshörningar kvar, men en har gått bort i San Diego Zoo Safari Park efter en operation.

Den 41 år gamla noshörningshonan Nola opererades för en inflammerad böld i bäckenet. Operationen gick bra, men Nola slutade äta efteråt. Till slut var djurskötarna tvungna att avliva den gamla bjässen.

Se Nola när hon fortfarande höll hornet högt i San Diego Zoo Safari Park.

"Vi är helt förkrossade efter förlusten", skriver San Diego Zoo på sin Facebooksida. Och det är inte så konstigt: Nu finns det bara tre nordliga trubbnoshörningar kvar i världen – och ingen av honorna är fruktsamma.

Noshörningen lever på randen till utrotning

De tre resterande nordliga trubbnoshörningarna lever i djurreservatet Ol Pejeta i Kenya. Hannen har fått sitt horn avsågat för att krypskyttarna ska tappa intresset. Alla tre noshörningar bevakas dygnet runt av beväpnade vakter.

Den sista av världens nordliga noshörningshannar lever ett hornlöst liv under konstant bevakning. Foto: Twitter//Ol Pejeta Conservancy

Den nordliga trubbnoshörningen har varit på snabb nedgång sedan 1960, då det levde cirka 2?000 individer i centrala Afrika.

Beståndet har näst intill utplånats av krypskyttarnas kulor, för att förse bland annat den asiatiska marknadens efterfrågan på horn till traditionell medicin.

Nordliga vita noshörningar får hjälp

Trots Nolas död och beståndets minimala storlek håller San Diego Zoo Safari Park fortfarande fast vid hoppet för den nordliga trubbnoshörningen: De har bidragit med drygt 14 miljoner kronor till ett konstbefruktningsprojekt, som ska rädda underarten.

Djurparken hoppas kunna få användbar säd från den sista noshörningshannen i Kenya och befrukta ägg från den nu avlidna noshörningshonan.

I parkens så kallade "Frozen Zoo" förvarar de bland annat ägg från honan Nabire, som dog i juli i år, medan hon fortfarande var fruktsam. Dessvärre är noshörningshannens sädeskvalitet så dålig att det inte finns någon garanti för att det lyckas.

Om jorden ska uppleva nordliga trubbnoshörningsungar måste det ske via konstgjord befruktning. Foto: Wikimedia

Om befruktningsplanen lyckas ska man införa fostret i en surrogatmamma från den nordliga trubbnoshörningens mer talrika släkting, den sydliga trubbnoshörningen. Av dem finns det cirka 20?000 kvar i världen.

Noshörningar jagas skoningslöst

Det är inte bara den nordliga trubbnoshörningen som jagas hårt. Alla arter – från den svarta till den vita och från java- till sumatranoshörningen – befinner sig i krypskyttarnas kikarsikte. Läs mer i den här artikeln: