Vaclav Silha/Barcroft/Getty Images

Naturens jättar löper amok

Vanligtvis håller sig djurrikets giganter för sig själva på betryggande avstånd från andra stora arter. Men svält, raseri eller hjältemod kan tvinga de enorma djuren in i en kamp på liv och död.

Uppretad elefant kastar plågoande genom luften

Elefantens snabel består av 150 000 muskler och kan lyfta 500 kilo. Det visade en elefantmor med ungar år 2016, då en buffel gick till angrepp. Med betarna spetsade mamman buffeln och kastade den genom luften som en trasdocka.

Kim Maurer/Caters News/Ritzau Scanpix & Warner Bros.

Knölval i masslagsmål med tigerhajar

Tigerhajar jagar vanligtvis på egen hand, men när de ska ta ett större bytesdjur arbetar rovdjuren ihop. Hajarna kastar sig över exempelvis knölvalar och biter dem i fenorna. Till sist är valen så sargad att den sjunker hjälplöst mot en säker död.

KOSTA STAMOULIS/NOAA NMFS PERMIT #9321489-08

Giriga lejon slaktade funktionshindrad giraff

En giraff kan döda ett lejon med en enda kraftfull spark. Trots det attackerade två hungriga lejon en fullvuxen giraff år 2017. Giraffens hovar var deformerade, vilket gjorde den ostadig på benen. Giraffen föll när lejonen väl hade hakat sig fast.

Vincent Grafhorst/Minden Pictures/Getty Images

Jaguarer biter bytet i kraniet

Jaguarens bitstyrka överstiger både tigerns och lejonens så även om kajmaner kan bli drygt dubbelt så stora som jaguarer är de ingen match för de starka kattdjuren. Efter en kort brottningskamp punkteras offrets halspulsåder eller kranium.

Suzi Eszterhas/Minden Pictures/Getty Images

Klimatförändringar tvingar isbjörnen till farlig jakt

Havsisen i kanadensiska Hudson Bay har blivit så tunn att det är uteslutet med säljakt. Istället har isbjörnarna kastat sig över ett betydligt farligare byte: Valrossar. Isbjörnen överrumplar det ett ton tunga djuret och slår klorna i valrossen på tryggt avstånd från dess betar.

Paul Souders/Getty Images

Fink fångad i en meterbrett spindelnät

Med en kroppslängd på knappt fem centi-meter och tio centimeter långa ben är den australiensiska spindeln av släktet Nephila en jätte i spindlarnas värld. Dess en meter breda nät är så starkt att det kan fånga en fågel och ge spindeln mat i veckor.

Debsch

Kraftigt bett krossar krokodil

En krokodil kom lite för nära en flodhästunge och flocken med totalt 50 flodhästar gick till attack. Flodhästar har en bitkraft på flera ton och bröt snabbt ryggen på den stora reptilen som sedan illa tilltygad flöt nedför floden.

Vaclav Silha/Barcroft/Getty Images

Björnmamma försvarar sina ungar

När en tiger försökte sätta klorna i två läppbjörnungar gick mamman till motattack med vassa klor och blottade tänder. Björnens kraftiga päls gjorde det svårt för tigern att få ordentligt grepp om sin motståndare och efter bara två minuter gav tigern upp.

Aditya Singh/Getty Images