Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Överlevnad

Kan djur från zoo klara sig i naturen?

Vad händer om man i naturen släpper ut ett djur som är fött i fångenskap? Vilka chanser har det att överleva?

I genomsnitt överlever endast ett av tre djur som sätts ut i naturen efter att ha vuxit upp i fångenskap. Det visar siffror från en helt ny undersökning, som en grupp forskare vid Exeter University i England har presenterat. Forskarna har undersökt 45 fall då djur som tigrar, vargar, geparder, björnar och uttrar har släppts fria. Endast 30 procent av djuren överlevde klivet från fångenskap till frihet. Över häften av dödsfallen berodde på att djuren blev skjutna eller överkörda, men undersökningen avslöjade också att djuren generellt var dåliga på att klara sig själva. De dukade under av svält, då de inte var vana vid att jaga, de var dåliga på att umgås med vilda artfränder och de var mer benägna att dö av virussjukdomar än vilda djur av samma art. Enligt forskarna bakom undersökningen är djurens största svagheter att de saknar en naturlig rädsla för människor och andra djur, och att de aldrig själva har behövt kämpa för födan. Mot bakgrund av de dystra prognoserna rekommenderar forskarna att djurparker i betydligt högre grad förbereder djuren för det liv som väntar dem i naturen. Kontakten med människor bör reduceras så mycket som möjligt medan djuren är i fångenskap, och man bör skapa områden där djuren kan träna sina jaktinstinkter och utveckla de sociala färdigheter som behövs för att överleva i det fria.

Läs också:

Överlevnad

Här är hemligheten bakom världens coolaste djur

3 minuter
Finns det prostitution i djurriket?
Överlevnad

Prostituerade djur förtjänar sitt bröd

2 minuter
Red-eyed Treefrog
Överlevnad

Färggranna djur: Varför är djuren färggrannare nära ekvatorn?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj