Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jättesköldpadda återuppstår

Biologer har hittat ett levande exemplar av en hittills utdöd sköldpaddsart. Upptäckten ger hopp om att beståndet av den annars försvunna jättesköldpaddan kan byggas upp på nytt.

Rodrigo BUENDIA/AFP/Ritzau Scanpix

På Galapagosön Fernandina har biologer hittat ett exemplar av en jättesköldpadda som de trodde dog ut för 115 år sedan.

Sköldpaddan hittades 2019 och nu har forskare från Yale publicerat dna-proverna. Det handlar verkligen om arten Chelonoidis phantasticus, som senast observerades 1906.

Sköldpaddan är en vuxen hona, men biologerna har troligen även spår från andra individer. Det betyder att beståndet kanske kan återuppbyggas.

Hittills har biologerna trott att jättesköldpaddor bara kan uppstå på öar, där de inte har fiender eller konkurrenter. Det stämmer dock inte, enligt ett nytt stamträd som skapats utifrån fossil.

Det visar att jättesköldpaddor uppstått många gånger under evolutionen och ofta på fastlandet i Afrika, Asien och Sydamerika.

Jättesköldpaddor uppstod på fastlandet. Det visar ett nytt stamträd som forskarna har tagit fram utifrån sköldpaddsfossil.

© Markus Scholz/MLU

Två snabba om sköldpaddor

 • © COLLART Hervé/Sygma/Getty Images

  Stora sköldpaddor har supergener

  Forskare har kartlagt gener från sköldpaddan Lonesome George, som vid cirka 100 års ålder dog år 2012. Den levde på ön Pinta och var den siste av sin art.

  Undersökningen visar att jättesköldpaddors gener ger dem ett starkt immunförsvar, reparerar dna-skador väldigt väl samt hämmar växt av cancerceller.

 • © Alamy/ImageSelect

  Forskare ger ungar ett försprång i livet

  Biologer från den amerikanska delstaten Georgia har visat att uppfödning av goffersköldpaddor kan rädda det vilda beståndet.

  Forskarna samlade in och ruvade fram 145 ägg, födde upp ungarna tills de var ett år och satte ut dem i naturen. Ett år därefter var 70 procent fortfarande vid liv.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj