Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Överlevnad

Hur bär en ödla sig åt för att tappa svansen?

Hur kan en ödla tappa svansen, och finns det andra djur som kan göra detsamma.

Ödlorna är ett av de bäst kända exemplen på autotomi, det vill säga frivilligt avsnörande av en kroppsdel, vanligtvis ett ben eller svansen. Tricket skall distrahera ett rovdjur så pass att det jagade djuret hinner undan. Hos ödlor sker det genom en kraftig och plötslig sammandragning av musklerna i svansen. Denna sammandragning sker oberoende av om ödlan kommer i fysisk kontakt med sin fiende eller ej. Det är med andra ord ödlan själv som ”bestämmer”, om den skall tappa svansen. När en ödlas svans går av, sker det längs en redan existerande brottlinje i en av svanskotorna. Här är kotorna bara delvis förbenade, och då de samtidigt är kraftigt förlängda, brister de relativt lätt längs dessa svaga zoner. Blodkärl och muskler är arrangerade på ett sådant sätt att blödningen från svansstumpen blir minimal. Varje enskild svanskota är försedd med en sådan brottlinje, så att svansen kan gå av där det passar. Det börjar relativt snabbt att växa ut en ny svans från brottstället. Den är dock som regel lite mindre än den ursprungliga, och kotorna har ersatts med en brosksträng. Går svansen bara av delvis, kan den komma att fungera igen, samtidigt som det växer ut en ny svans från den öppna delen av såret. Resultatet blir en ödla med två svansar. Autotomi är utbredd även bland leddjuren. Bland spindlarna är det särskilt lockespindlar som stöter av ett eller flera av sina ben, om de blir hotade, medan beteendet hos kräftdjuren särskilt finns hos krabbor. Sjöstjärnan, som tillhör tagghudingarna, kan också bilda nya armar, om den mister en eller flera till exempel i strid med en rovfisk. En avsliten arm kan faktiskt utvecklas till ett helt nytt djur.

Läs också:

Överlevnad

Australiska flygvapnet räddar koalor

2 minuter
Djur

Varför tappar ödlor svansen?

1 minut
Cannabis
Överlevnad

Varför blir djur inte drogpåverkade?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj