Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Isbjörn, isflak, föda

Hungriga isbjörnar stenar valrossar till döds

Ny studie stöder gammal myt. Isbjörnar kan faktiskt använda vapen för jakt.

Shutterstock

I kampen för överlevnad i den arktiska vildmarken räcker det tydligen inte att isbjörnen är världens största landlevande rovdjur. Det som hittills har ansetts vara en vandringshistoria verkar otroligt nog vara sant:

En valross på ett och ett halvt ton är vanligtvis ett alltför stort byte även för en fullvuxen isbjörn som väger cirka 500 kilo.

VIDEO: Se isbjörn attackera en betydligt större valross

Men vissa isbjörnar har uppenbarligen utvecklat en speciell jaktteknik där de dödar det enorma bytet genom att kasta stora isblock mot dess huvud.

Inuitjägare har [berättat om den otroliga jakttekniken] (https://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id=nyp.33433003349861&view=1up&seq=593 {"target": "_ blank"}) i århundraden, men forskare har tidigare avskrivit berättelserna som myter – till dess att en grupp zoologer bestämde sig för att undersöka saken.

Forskarna samlade in gamla berättelser, nya ögonvittnesberättelser om jakttekniken samt observationer från djurparker där isbjörnar använder verktyg för att fånga mat.

isbjörn, sten, valross

I hundratals år har inuitjägare berättat om hur isbjörnar kan använda stenar och isblock för jakt, men berättelserna har avfärdats som myter.

© Charles F. Hall/Library of Congress

Och zoologernas slutsats är tydlig: Isbjörnar är kognitivt kapabla att använda vapen i sin jakt. Men än så länge är den enda dokumentationen ett videoklipp där en isbjörn ser ut att kasta ett isblock efter en säl.

Isbjörnar har stora hjärnor, men det finns endast ett fåtal vetenskapliga studier som avhandlar deras intelligens.

VIDEO: Isbjörn filmar på egen hand attack mot sälar med hjälp av isblock

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj