Gå på jakt efter monster i vattensamlingen

Även i minsta lilla vattensamling jagar rovdjur sina byten med samma girighet som lejonen på savannen. Du kan lätt fånga in de små monstren och se dramat på lite närmare håll.

Dykarlarverna försöker bita sig fast i allt som simmar förbi.

© Alamy/ImageSelect

Bara några få meter från där du bor myllrar livet i bäckar, åar och sjöar – och blir uppätet av giriga rovdjur.

Trollsländelarver skjuter fram sin långa underkäke som en gaffel, blodtörstiga iglar kryper upp i ändernas näsborrar och grodyngel äter sig mätta på sina egna syskon när det är ont om föda.

Infångandet: Använd ett nät och en spann

Dra ett nät genom vattnet och använd en vit spann eller balja för att se vad du har fångat. De flesta djuren bryr sig inte nämnvärt om vad som sker.

Du kan också samla in ägg från grodor och paddor. Grodor lägger sina ägg i klumpar, medan paddor lägger sina ägg i en lång sträng. Du hittar äggen på grunt vatten eller runt vattenväxter och det är tillåtet att samla in äggen om du sätter tillbaka dem sedan när grodorna eller paddorna har kläckts.

Grodor lägger sina ägg i klumpar (nederst). Paddor lägger sina ägg i en lång sträng (överst).

© Arterra/Getty Images

Vård: Ha djuren i ett akvarium

De flesta arter från sjöar och vattensamlingar är enkla att ha i ett akvarium. Det enda som behövs fiskmat (i tunna flagor).

Håll utkik efter vad som händer, för om du har fått med en trollslände- eller dykarlarv så kan det vara så att du till slut bara har en enda välnärd larv kvar i akvariet.

Grodyngel kläcks efter en till tre veckor. Grodor och paddor är fridlysta, därför ska du sedan placera ut dem igen där du tog äggen.

Fotografering: Använd en makrolins

En smartmobil med en extra makrolins för några hundralappar räcker för att ta bra bilder av djuren.

Med ett så kallat fotoakvarium, som är litet och smalt, kan du förhindra att djuren far runt alltför mycket när du tar bilder av dem.