Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Red-eyed Treefrog
Djur - Överlevnad

Varför är djuren färggrannare närmare ekvatorn?

Jag har lagt märke till att djuren ofta har många fler färger nära ekvatorn än på nordliga breddgrader. Varför är det egentligen så?

Djur i tropikerna är generellt färggrannare än på andra ställen på jorden, men tendensen är inte lika uttalad för alla områden av tropikerna eller för alla djurgrupper.

Wilson's bird of paradise

De färggrannaste djuren finns i de områden av tropikerna där många arter lever tätt ihop, det vill säga i skogar och på korallrev. Utanför dessa områden domineras djurens färger, liksom i resten av världen, av neutrala kamouflagefärger.

De färggranna djuren har troligen utvecklats för att starka och iögonenfallande färger hjälper djuren att känna igen artfränder i de områden där flera arter lever tätt ihop. De uppseendeväckande kroppsfärgerna används dock även i kommunikationssyfte.

Clown triggerfish

Många giftiga grodor använder till exempel starka varningsfärger för att visa att de är oätliga. De starka signalfärgerna är resultatet av den höga grad av specialisering som kan utvecklas, när ett stort antal arter i avgränsade områden tvingas konkurrera med varandra för sin överlevnad.

Mandrill

I synnerhet bland fåglar, grodor och fiskar finns det flera färgrika arter, medan däggdjur i regel håller sig till svarta, vita, bruna och grå nyanser – även i tropikerna. Det hänger troligen ihop med att de flesta däggdjur har dåligt färgseende och därför inte kan använda färger i den interna kommunikationen. Ett markant undantag är dock primaterna, som har bra färgseende och därför ofta är utrustade med röda och blå signalfärger som hos mandrillen.

Läs också:

Överlevnad

Här är hemligheten bakom världens coolaste djur

3 minuter
Finns det prostitution i djurriket?
Överlevnad

Prostituerade djur förtjänar sitt bröd

2 minuter
Världens giftigaste djur topp 5
Överlevnad

Världens giftigaste djur – vilket djur har det starkaste giftet?

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj