Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Australiska flygvapnet räddar koalor från skogsbränder

Australiens skogsbränder skonar ingen och inget, varken djur eller växter. När sex skadade koalor skulle evakueras ingrep det australiska flygvapnet.

Shutterstock

Räddningsaktion | Australiens flygvapen evakuerar skadade koalor

77 000 kvadratkilometer skog – ett område nästan dubbelt så stort som Danmark – har brunnit ned i Australien sedan oktober. Det australiska flygvapnet fick gripa in och evakuera allvarligt sargade djur med flygplan för att se till att de fick veterinärvård.

Doug Gimesy/Nature Picture Library

Offer | Långsamma pungdjur klättrar mot döden

Koalan kan bara förflytta sig i elva kilometer timme – hälften så snabbt som en skogsbrand – och kan därför inte undkomma havet av lågor. Dessutom klättrar djuret instinktivt upp i trädtopparna för att undkomma fara. Biologer uppskattar att minst 30 000 koalor har omkommit.

Ricky Carioti/The Washington Post/Getty Images

Första hjälpen | Lokala räddningsarbetare behandlar brandskadorna

En antibakteriell hydrogel smörjs på koalans brännsår. Gelen har en nedkylande inverkan och ser till att såren läker smärtfritt. Om skadorna inte behandlas kan koalan inte klättra i träd och kommer därmed att svälta ihjäl.

Doug Gimesy/Nature Picture Library

Evakuering | Militärplan väntar på de svårt sargade koalorna

Sex svårt brända koalor har ingen chans att överleva utan veterinärhjälp, så det australiska flygvapnet dirigerar ett C-27J Spartan-transportplan till Mallacoota – en av de värst drabbade städerna i Australien. Koalorna ska evakueras till Melbourne Zoo, 250 kilometer söderut.

Doug Gimesy/Nature Picture Library

Speciallast | Lugn och kroppsvärme säkrar transporten

Under flygresan transporteras fem av koalorna i burar. I burarna är det mörkt, lugnt och varmt, vilket förhindrar att djuren blir stressade. En mycket ung koala får dock vila i famnen hos en djurarbetare.

Doug Gimesy/Nature Picture Library

Behandling | Djurpassare ger koalaungar mjölktillskott

När koalorna anländer till Melbourne Zoo behandlas deras brännsår under flera dagar. Djuren får vätska, smärtstillande läkemedel och unga koalor, som har förlorat sina mödrar i skogsbränderna, får även mjölktillskott.

Jo-Anne McArthur/Nature Picture Library

Förstärkningar | Drönare ska rädda många fler liv

Flera skadade koalor kan gömma sig i trädtopparna. Nu ska drönare spåra upp djuren och uppskatta deras hälsotillstånd, så att de mest medtagna kan få snabb hjälp. Trots av förlusterna tror forskarna inte att koalan är utrotningshotad – ännu.

Doug Gimesy/Nature Picture Library

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj