






Räddningsaktion | Australiens flygvapen evakuerar skadade koalor
77 000 kvadratkilometer skog – ett område nästan dubbelt så stort som Danmark – har brunnit ned i Australien sedan oktober. Det australiska flygvapnet fick gripa in och evakuera allvarligt sargade djur med flygplan för att se till att de fick veterinärvård.
Offer | Långsamma pungdjur klättrar mot döden
Koalan kan bara förflytta sig i elva kilometer timme – hälften så snabbt som en skogsbrand – och kan därför inte undkomma havet av lågor. Dessutom klättrar djuret instinktivt upp i trädtopparna för att undkomma fara. Biologer uppskattar att minst 30 000 koalor har omkommit.
Första hjälpen | Lokala räddningsarbetare behandlar brandskadorna
En antibakteriell hydrogel smörjs på koalans brännsår. Gelen har en nedkylande inverkan och ser till att såren läker smärtfritt. Om skadorna inte behandlas kan koalan inte klättra i träd och kommer därmed att svälta ihjäl.
Evakuering | Militärplan väntar på de svårt sargade koalorna
Sex svårt brända koalor har ingen chans att överleva utan veterinärhjälp, så det australiska flygvapnet dirigerar ett C-27J Spartan-transportplan till Mallacoota – en av de värst drabbade städerna i Australien. Koalorna ska evakueras till Melbourne Zoo, 250 kilometer söderut.
Speciallast | Lugn och kroppsvärme säkrar transporten
Under flygresan transporteras fem av koalorna i burar. I burarna är det mörkt, lugnt och varmt, vilket förhindrar att djuren blir stressade. En mycket ung koala får dock vila i famnen hos en djurarbetare.
Behandling | Djurpassare ger koalaungar mjölktillskott
När koalorna anländer till Melbourne Zoo behandlas deras brännsår under flera dagar. Djuren får vätska, smärtstillande läkemedel och unga koalor, som har förlorat sina mödrar i skogsbränderna, får även mjölktillskott.
Förstärkningar | Drönare ska rädda många fler liv
Flera skadade koalor kan gömma sig i trädtopparna. Nu ska drönare spåra upp djuren och uppskatta deras hälsotillstånd, så att de mest medtagna kan få snabb hjälp. Trots av förlusterna tror forskarna inte att koalan är utrotningshotad – ännu.