Hår flue

5 hårresande fakta om hår

Hår dödar rovdjur, hjälper till att smaka av maten och lurar motståndare. I djurens värld är håret inte bara dekoration utan finns i många olika former och funktioner - och för djuren är det en fråga om liv eller död.

12 oktober 2016 av Christian Ammitzbøll Juul

1. Larvernas hår är brännande spjut

Håll dig och dina husdjur långt borta från processionslarven! De små fjärilslarverna har långa hårstrån som de borrar in i sina fienden, vilket får obehagliga konsekvenser.

Hårstråna innehåller giftiga ämnen som ger svidande utslag och som är oerhört smärtsamma om man har otur att få hårstråna i ögat eller halsen. I några fall har hundar dött efter att ha vidrört de håriga larverna.

2. Mustaschen hittar musslor i sanden

Valrossen är ett känsligt djur. Trots att dess kropp väger ett ton kan valrossen mycket väl känna av ett endaste sandkorn. De styva hårstråna på djurets nos kan vara tjocka som en tändsticka, men är extremt känsliga.

När valrossen sopar sin nos över havsbotten hjälper hårstråna djuret med att hitta musslor och räkor som valrossen suger upp och äter.

3. Katten luras med sin päls

De pälsklädda husdjuren lurar sina fienden. När katten känner sig hotat använder den sig av små muskler i huden för att resa sina hårstrån. Det gör att djuret ser större ut och farligare ut än vad det är i verkligheten och får motståndarna att sticka svansen mellan benen.

Det här fenomenet finns även hos oss människor - det är vad som sker när håren reser sig på armarna under en skräckfilm.

4. Hår som har förvandlats till pansar

Även ett lejon måste ge upp när det möter en myrkott. Miljontals år av utveckling har förvandlat myrkottens päls till stenhårda plattor som överlappar varandra som takpannor.

När det bepansrade djuret känner sig hotat rullar det ihop sig som en boll. Plattorna bildar på så sätt ett ogenomträngligt pansar så att även de starkaste rovdjuren måste gå därifrån med tom mage.

5. Hörseln sitter i de håriga benen

Spindlar smakar, luktar och hör med sina ben. Samtliga av spindelns ben är täckta med hundratals hår och håren fungerar som känsliga sinnesorgan.

De håriga benen registrerar smak- och doftmolekyler och hjälper på så sätt spindlarna med att hitta fram till en partner. Men de kan även känna av mikroskopiska rörelser i luften så som ljudvågor.

Djuren omger sig med hår

Har du även hört talas om utterns vattentäta hårprakt och hjortens oemotståndliga hårtottar på bakdelen? Läs mer här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: