Osynlig Borrelia sprider sig

Naturälskare bör kolla en extra gång att det inte sitter några objudna blodsugande fästingar där. En ny borreliabakteria som gömmer sig i allt fler fästingar kan nämligen innebära förlamning – utan att du ens märker att du är smittad.

Flåt

Med sina upp till 200 000 angrepp varje år är fästingar Nordens farligaste djur.

Det lilla spindelliknande kvalstret bär runt på farliga bakterier och virus som kan ge feber, huvudvärk, svullnad och förlamning.

En ny typ av Borreliabakterie har även lärt sig att gömma sig i kroppen så att den nästan är omöjlig att upptäcka.

Borrelia ger ofta röda utslag

Den mikrob som fästingen oftast är smittad med i Norden heter Borrelia burgdorferii och ger sjukdomen borrelia.

De klassiska symptomen på borrelia är ett växande rött utslag runt bettet en till fyra veckor efter smittan, eventuellt med ett blekt område i mitten. Huvudvärk, trötthet och muskelsmärtor ingår också.

Om Borrelia-bakterien inte dödas med antibiotika kan den ge så kallad neuroborrelios där nerverna tar skada så att offret blir stel i nacken och exempelvis lam i ansiktet.

Ny Borrelia är svår att upptäcka

Sommaren 2014 hittade en grupp forskare för första gången en ny typ av Borrelia kallad Borrelia miyamotoi i Norden. Arten har varit känd i USA sedan 2011 då man hittade den i blodprov från smittade människor. Den nya typen av Borrelia har bland annat hittats i Tjeckien, Sverige, Tyskland, Danmark, Norge och Finland.

Borrelia miyamotoi är betydligt svårare att upptäcka eftersom den inte ger något rött utslag runt bettet.

Infektioner med den nya Borrelia riskerar enligt forskare och läkare därför att förväxlas med exempelvis influensa.

Men till skillnad mot en influensa ger Borrelia feber i flera omgångar och kan resultera i nervskador.

Forskarna befarar att den nya bakterien ska sprida sig i Europa och Norden under nästa år, bland annat på grund av ett markant ökat antal fästingar.

Fästingar söker sig till värmen. Kolla hår, armhålor, skrev och knäväck.

Borrelia lurar immunförsvaret

Forskarna vet inte än varför Borrelia miyamotoi inte ger några utslag på huden.

Men de förmodar att bakterien är utrustad med ett antal mycket effektiva vapen som är bättre än andra Borrelia-bakterier att hämma hudens normala svar på en inflammation efter ett bett.

Alla typer av Borrelia överförs med fästingens bett och spott. Inne i kroppen slår Borrelia ut produktionen av små proteiner på ytan som annars upptäcks av det mänskliga immunförsvaret.

Det innebär att immunförsvaret inte aktiveras och att bakterien inte bekämpas.

Sverige är värst drabbat av fästingar och Borrelia

Sverige är det land i Norden som är värst drabbat av Borrelia, efterföljt av Finland, Danmark och Norge. Läs mer i vår stora artikel om det blodtörstiga Borreliakvalstret: