Matt // Wikimedia Commons
Världens giftigaste ormar

Världens fem farligaste giftormar

Världens farligaste ormar ligger på lur i Indiens knähöga snår, på Afrikas sandiga vidder och i Sydamerikas regnskog. Giftormarna kan var ovanligt aggressiva, extremt giftiga eller helt enkelt föredra att leva (lite för) nära människor.

Världens giftigaste ormar

Den bruna giftormen från Australien är världens näst giftigaste orm.

© Matt // Wikimedia Commons

Världens farligaste ormar

Är världens giftigaste orm den farligaste, även om den lever isolerad från människor? Eller är den farligaste ormen den som dödar flest människor? Eller är det den som är mest aggressiv?

Det ligger helt enkelt i åskådarens öga.

Vi har valt att fokusera på fem giftormar som var och en är farliga inom sin egen dödliga kategori. Här är vårt förslag på vilka som är världens fem farligaste giftormar:

Här är vår lista över världens giftigaste – och farligaste – ormar:

  • Inlandstaipan
  • Sandrasselhuggorm
  • Lansormen
  • Svart mamba
  • Kraiten

Lär dig mer om de fem mest giftiga ormarna nedan.

Världens giftigaste orm

Inlandstaipanen

Världens giftigaste orm: Inlandstaipanen

Inlandstaipanen är världens giftigaste orm och du kan stöta på den i centrala Australien. Den kan bli cirka 20 år och uppemot tre meter lång.

© Shutterstock

Ett bett från inlandstaipanen innehåller tillräckligt mycket gift för att döda 100 personer, två afrikanska elefanter eller 250 000 möss.

Ormen har det dödligaste giftet av alla giftormar och det behövs bara en dos på 0,025 milligram per kilo för att döda.

Giftet är en vidrig cocktail av gifter som både består av ett stort antal extremt kraftfulla nervgifter, vilka kan förlama nerver, muskler och hjärta och dessutom ett blodgift, som orsakar inre blödningar och kan få blodet att sippra ut från tandköttet eller ändtarmen.

Utan motgift dödar ett bett från inlandstaipanen en vuxen man inom loppet av 30–45 minuter. Som tur är lever inlandstaipanen främst i ökenområden i inre Australien och giftormen är mycket skygg för människor.

Därför har det inte heller registrerats många dödsfall i Australien till följd av bett från den potenta giftormen. Men det råder ingen tvekan om att inlandstaipanen är den giftigaste ormen i världen.

Så får världens giftigaste orm blodet att rinna:

Taipanens blodgift gör blodet så tunt att det kan tränga igenom blodkärlen och orsaka inre blödningar. Till slut stängs organen ned till följd av blodbrist.

1. Molekyler får blodet att hålla ihop

Fibrinogenmolekyler i blodet (blåvita linjer) håller vanligtvis ihop kroppens blodplättar (gula). Molekylerna har en koagulerande effekt, vilket innebär att de får blodplättarna att klumpa ihop sig.

Alamy/H. Dalhoff

2. Ormgift löser upp blodplättarnas lim

När taipanens gift (blått) når fram till blodplättarna löser ett protein upp giftet i fibrinogenmolekylerna och omvandlar dem till långa kedjor av fibrin (blåvita strängar). Fibrin har inte någon koagulerande effekt på blodet.

Alamy/H. Dalhoff

3. Blodet blir tunt och sipprar ut

Utan koaguleringsämnen blir blodet så tunnflytande att det tränger igenom blodkärlen och leder till allvarliga inre blödningar. Blodtillförseln till organen minskar och de stängs långsamt ned. I en del fall kan offret även blöda ur ändtarmen, huden eller gamla sår.

Shutterstock

Världens dödligaste giftorm

Echis

Här kan du se hur en sandrasselhuggorm (Echis carinatus) alltid hugger för att göra skada.

Upp emot 130.000 människor dör årligen av ormbett. Och det är varken den giftigaste, största eller mest aggressiva ormen som ligger bakom de flesta dödsfallen.

Experter uppskattar att de små, måttligt giftiga Echis-ormarna dödar flest människor världen över. Och detta trots att ormarnas bett bara är dödligt i cirka 20 procent av fallen.

Echis-ormarna finns i talrika varianter i ett brett bälte från Sri Lanka och Indien till Mellanöstern och Afrika norr om ekvatorn.

De 30–90 centimeter långa giftormarna kommer därmed i kontakt med miljontals människor i tropiska och subtropiska landområden, där läkarhjälp och motgift ofta är utom räckhåll.

I Indien finns det inga officiella siffror på vilken giftorm som dödar flest människor.

Dödssiffrorna är därför en uppskattning baserad på en grupp av fyra giftormar där Echis-ormarna ingår. Gruppen kallas "Big Four" och omfattar:

  • Russells huggorm
  • Vanlig krait
  • Sandrasselhuggorm
  • Indisk kobra, även kallad glasögonorm

Men sandrasselhuggormen är aggressiv och hugger alltid för att överföra sitt gift, till skillnad från andra ormarter, som exempelvis kobran, som ofta gör utfall med huvudet bara för att skrämmas.

Sandrasselhuggormen har ett av de snabbaste huggen bland ormar – och har fått sitt hamn för att den kan gräva ned sig i jorden eller sanden.

Vill du veta mer om ormar? Då ska du också läsa artikeln om ormar i Sverige.

Världens mest aggressiva giftorm

Lansormen

Världens farligaste orm - lansorm

Lansormar ligger bakom 70 procent av de årliga ormbetten i Brasilien.

© Shutterstock

Den ligger som förstenad och väntar på sitt byte i timtal. Plötsligt slår den till.

Lansormen från Syd- och Mellanamerika är känd som en tålmodig och väl kamouflerad jägare – men också som en alert och oberäknelig bekantskap.

När skogsarbetare eller arbetare i banan- och kaffeplantagerna träffar på giftormen – och den känner sig hotad eller irriterad, så tvekar den inte att angripa.

Ett bett från en lansorm överför både blod- och muskelgift och kan leda till allt från inre blödningar till blodproppar, njurskador och död vävnad.

Det sistnämnda får hud och muskler att lösas upp genom så kallad nekros, vilket innebär att syre och socker till cellerna blockeras.

Nekros - död vävnad på ben

Lansormens gift angriper bland annat hud- och muskelceller, som bryts ned av så kallad nekros. Det kan leda till kallbrand och amputation.

© Gutiérrez et al./PLoS

De mer än 40 olika arterna av lansormar, som lever mellan Argentina i söder och Mexiko i norr, står för majoriteten av de cirka 70 000 årliga ormbetten i Syd- och Mellanamerika.

Värst drabbat är Brasilien, som rapporterar upp emot 29 000 ormbett om året. De giftiga lansormarna ligger bakom 70 procent av fallen.

LÄS ÄVEN:De farligaste djuren i Sverige

Världens snabbaste giftorm

Svart mamba

Se detta korta klipp för att lära dig mer om den svarta mamban och hur den rör sig mellan träden och marken.

Med en topphastighet på upp emot 20 km/h är Afrikas största giftorm även världens snabbaste.

Den svarta mamban blir upp till 4,5 meter lång och är fruktad inte bara för sin snabbhet utan även för sin förmåga att lyfta huvudet en och en halv meter över marken och bita människor högt upp på kroppen.

Svarte mambans potenta blandning av två kraftfulla nervgifter letar sig snabbt fram till hjärtat och andra livsviktiga organ – och utan motgift är dödligheten 100 procent.

Redan 20 minuter efter ett bett av den svarta mamban uppstår andningsproblem och efter ett par timmar kollapsar hjärtat eller lungorna i epilepsiliknande spasmer.

Nervgift förlamar offret

Den svarta mamban är bara en av många giftormar som överför kraftfulla nervgifter genom sina bett. Giftet blockerar kopplingen mellan nerver och muskler, så att exempelvis andningsmuskulatur eller hjärta förlamas. Det resulterar i värsta fall i kvävning eller hjärtstillestånd.

Så fungerar gift från världens giftigaste orm
© Alamy/H. Dalhoff

1. Nervsignaler styr musklerna

Nervceller (gröna) och muskelceller (rosa) har kontakt genom signalsubstanser (röda kulor), som överför nervsignaler till musklernas receptorer.

Ormgift blockerar kontakten mellan nerv- och muskelceller
© Alamy/H. Dalhoff

2. Ormgift blockerar signalerna

Nervgiftet (blått) blockerar kontakten mellan nerv- och muskelceller genom att fästa sig vid muskelcellernas receptorer och förhindra att signalsubstanserna når fram.

Den svarta mamban har fått sitt namn efter färgen på sitt kolsvarta gap, som tillsammans med en högljudd väsning är avsett att skrämma bort fiender på den södra och östra savannen.

Om denna giftiga orm känner sig hotad eller överraskad så hugger den gärna omkring sig, och den är känd för att bita upp till tolv gånger under ett angrepp. Ett enda bett innehåller tillräckligt mycket gift för att döda 27 människor.

Den svarta mambans öknamn, ”The Seven Step Snake”, har uppstått därför att det påstås att man bara hinner ta sju steg efter att ha blivit biten av en svart mamba innan man faller ned död.

Världens listigaste giftorm

Kraiten

Blå krait giftorm på djungelstig på natten

Ett bett från en krait gör inte speciellt ont och upptäcks därför oftast för sent för att ett motgift ska fungera.

© Shutterstock

Giftormens bett är nästan omärkbart och de flesta blir bitna under sömnen. Samtidigt är giftet extremt svårt att behandla – även med motgift.

Välkommen till kraitens värld, närmare bestämt Asiens skogs- och marklandskap från den indiska subkontinenten via Sydostasien till Kina.

Där huserar tolv olika randiga kraiter som på sina nattliga jaktturer ofta kommer lite för nära människor – genom att de bli trampade på eller genom att de helt enkelt kryper upp i människors sängar i jakten på byte eller ett varmt gömställe.

”De flesta offer för kraiter vaknar upp döda." Asiatiskt ordspråk

De allra flesta kraitbett upptäcks för sent, eftersom de i början inte känns mycket mer än ett myggstick.

Först efter tolv timmar dyker symtomen upp i form av muskelförlamning, som sprider sig från ögonlocken och successivt vidare till andningsmuskulaturen.

Efter ett halvt dygn kan ormens kraftfulla nervgift emellertid ha gjort irreparabel skada på kroppens nervändar, varpå motgiftet inte har någon som helst verkan.

Vanlig krait är en av de giftormar som ligger bakom flest dödsfall i Asien.

Världens giftigaste ormar huggtänder

Giftdroppar från ormens huggtänder.

© Getty Images

Vad är ormgift?

Ormars gift består av en komplex cocktail av salter, proteiner och peptider – små mikroproteiner uppbyggda av aminosyror.

Proteinblandningen bildas i speciella giftkörtlar och kan bland annat kortsluta bytets nervsystem (neurotoxin), bryta ned cell- och muskelvävnad (cytotoxin) eller orsaka inre blödningar (hemotoxin).

Forskarna mäter giftigheten med det så kallade LD50-testet (Lethal Dose 50). Testet visar hur stor dos gift som krävs för att döda hälften av individerna i en testgrupp. Det genomförs på laboratoriemöss och -råttor.

Det lägsta LD50-värdet bland landormar ligger på 0,025 mikrogram per kilo och uppmäts hos världens giftigaste orm – inlandstaipanen.

Det finns cirka 3000 arter av ormar i världen, varav cirka 600 arter är giftiga ormar. Giftiga ormar finns på alla kontinenter förutom Antarktis.

Vill du veta mer om djur? Då ska du läsa vår artikel om världens farligaste djur eller världens giftigaste spindlar.