Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Världens giftigaste orm - brun orm

Världens fem farligaste giftormar

Världens farligaste ormar ligger på lur i Indiens knähöga snår, på Afrikas sandiga vidder och i Sydamerikas regnskog. Giftormarna kan var ovanligt aggressiva, extremt giftiga eller helt enkelt föredra att leva (lite för) nära människor.

Matt // Wikimedia Commons

"Världens farligaste ormar"

Det låter bra, men handlar egentligen om ett relativt begrepp. För när är en giftorm farlig?

Är världens giftigaste orm den farligaste, även om den lever isolerad från människor? Eller är den farligaste ormen den som dödar flest människor? Eller kanske den mest aggressiva?

Det ligger helt enkelt i åskådarens öga.

Vi har valt att fokusera på fem giftormar som samtliga utmärker sig inom sin egen dödliga kategori. Här är vårt förslag på vilka som är världens fem farligaste giftormar:

1. VÄRLDENS GIFTIGASTE ORM: Inlandstaipanen

Världens giftigaste orm: Inlandstaipanen
© Shutterstock

Ett bett från inlandstaipanen innehåller tillräckligt mycket gift för att döda 100 personer, två afrikanska elefanter eller 250 000 möss.

Ormen har det dödligaste giftet av alla giftormar och det behövs bara en dos på 0,025 milligram per kilo för att döda.

Giftet består av en cocktail av gifter – både ett stort antal extremt kraftfulla nervgifter, som kan förlama nerver, och dessutom ett blodgift, som orsakar inre blödningar och kan få blodet att sippra ut från tandköttet eller ändtarmen.

Giftiga kunskaper om världen: Prova vår digitala prenumeration GRATIS i en månad.

Utan motgift dödar ett bett en vuxen man under loppet av 30–45 minuter. Som tur är lever inlandstaipanen främst i ökenområden i inre Australien och giftormen är mycket skygg för människor.

Därför har det inte heller registrerats många dödsfall i Australien till följd av bett från den potenta giftormen.

Så får världens giftigaste orm blodet att rinna:

Taipanens blodgift gör blodet så tunt att det kan tränga igenom blodkärlen och orsaka inre blödningar. Till slut stängs organen ned till följd av blodbrist.

ormgift

1. Molekyler får blodet att hålla ihop

Fibrinogenmolekyler i blodet (blåvita linjer) håller vanligtvis ihop kroppens blodplättar (gula). Molekylerna har en koagulerande effekt, vilket innebär att de får blodplättarna att klumpa ihop sig.

Alamy/H. Dalhoff
ormgift

2. Ormgift löser upp blodplättarnas lim

När taipanens gift (blått) når fram till blodplättarna löser ett protein upp giftet i fibrinogenmolekylerna och omvandlar dem till långa kedjor av fibrin (blåvita strängar). Fibrin har inte någon koagulerande effekt på blodet.

Alamy/H. Dalhoff
ormgift

3. Blodet blir tunt och sipprar ut

Utan koaguleringsämnen blir blodet så tunnflytande att det tränger igenom blodkärlen och leder till allvarliga inre blödningar. Blodtillförseln till organen minskar och de stängs långsamt ned. I en del fall kan offret även blöda ur ändtarmen, huden eller gamla sår.

Shutterstock

2. VÄRLDENS DÖDLIGASTE GIFTORM: Echis

Upp emot 130 000 människor dör årligen av ormbett. Och det är varken den giftigaste, största eller mest aggressiva ormen som ligger bakom de flesta dödsfallen.

Experter uppskattar att de små, måttligt giftiga Echis-ormarna dödar flest människor världen över. Och detta trots att ormarnas bett bara är dödligt i cirka 20 procent av fallen.

Echis-ormarna finns i talrika varianter i ett brett bälte från Sri Lanka och Indien till Mellanöstern och Afrika norr om ekvatorn.

De 30–90 centimeter långa giftormarna kommer därmed i kontakt med miljontals människor i tropiska och subtropiska landområden, där läkarhjälp och motgift ofta är utom räckhåll.

Giftormarna är aggressiv och hugger alltid för att överföra sitt gift, till skillnad från andra ormarter, som exempelvis kobran, som ofta gör utfall med huvudet bara för att skrämmas.

Echis-ormarna tillhör dessutom de ormar som är snabbast att hugga.

3. VÄRLDENS MEST AGGRESSIVA GIFTORM: Lansormen

Världens farligaste giftormar – lansormen
© Shutterstock

Den ligger som förstenad och väntar på sitt byte i timtal. Plötsligt slår den till.

Lansormen från Syd- och Mellanamerika är känd som en tålmodig och väl kamouflerad jägare – men också som en alert och oberäknelig bekantskap.

Ta del av vårt app med inlästa artiklar och vårt stora arkiv. Just nu är det GRATIS

När skogsarbetare eller arbetare i banan- och kaffeplantagerna träffar på giftormen – och den känner sig hotad eller irriterad, så tvekar den inte att angripa.

Ett bett överför både blod- och muskelgift och kan leda till allt från inre blödningar till blodproppar, njurskador och död vävnad. Det sistnämnda får hud och muskler att lösas upp genom så kallad nekros, vilket innebär att syre och socker till cellerna blockeras.

Död vävnad på ben

Lansormens gift angriper bland annat hud- och muskelceller, som bryts ned av så kallad nekros. Det kan leda till kallbrand och amputation.

© Gutiérrez et al./PLoS

De mer än 40 olika arterna av lansormar, som lever mellan Argentina i söder och Mexiko i norr, står för majoriteten av de cirka 70 000 årliga ormbetten i Syd- och Mellanamerika.

Värst drabbat är Brasilien, som rapporterar upp emot 29 000 ormbett om året. De giftiga lansormarna ligger bakom 70 procent av fallen.

4. VÄRLDENS SNABBASTE GIFTORM: Svart mamba

Med en topphastighet på upp emot 20 km/h är Afrikas största giftorm även världens snabbaste.

Den svarta mamban blir upp till 4,5 meter lång och är fruktad inte bara för sin snabbhet utan även för sin förmåga att lyfta huvudet en och en halv meter över marken och bita människor högt upp på kroppen.

Mambans potenta blandning av två kraftfulla nervgifter letar sig snabbt fram till hjärtat och andra livsviktiga organ – och utan motgift är dödligheten 100 procent.

Redan 20 minuter efter ett bett uppstår andningsproblem och efter ett par timmar kollapsar hjärtat eller lungorna i epilepsiliknande spasmer.

Nervgift förlamar offret

Den svarta mamban är bara en av många giftormar som överför kraftfulla nervgifter genom sina bett. Giftet blockerar kopplingen mellan nerver och muskler, så att exempelvis andningsmuskulatur eller hjärta förlamas. Det resulterar i värsta fall i kvävning eller hjärtstillestånd.

Den svarta mamban har fått sitt namn efter färgen på sitt kolsvarta gap, som tillsammans med en högljudd väsning är avsett att skrämma bort fiender på den södra och östra savannen.

Om ormen känner sig hotad eller överraskad så hugger den gärna omkring sig, och den är känd för att bita upp till tolv gånger under ett angrepp. Ett enda bett innehåller tillräckligt mycket gift för att döda 27 människor.

Öknamnet ”The Seven Step Snake” har uppstått därför att det påstås att man bara hinner ta sju steg efter att ha blivit biten tills man faller död ned.

5. VÄRLDENS LISTIGASTE GIFTORM: Kraiten

Blå krait giftorm på djungelstig på natten
© Shutterstock

Giftormens bett är nästan omärkbart och de flesta blir bitna under sömnen. Samtidigt är giftet extremt svårt att behandla – även med motgift.

Välkommen till kraitens värld, närmare bestämt Asiens skogs- och marklandskap från den indiska subkontinenten via Sydostasien till Kina.

Där huserar tolv olika randiga kraiter som på sina nattliga jaktturer ofta kommer lite för nära människor – genom att de bli trampade på eller genom att de helt enkelt kryper upp i människors sängar i jakten på byte eller ett varmt gömställe.

”De flesta offer för kraiter vaknar upp döda."
Asiatiskt ordspråk

De allra flesta kraitbett upptäcks för sent, eftersom de i början inte känns mycket mer än ett myggstick.

Först efter tolv timmar dyker symtomen upp i form av muskelförlamning, som sprider sig från ögonlocken och successivt vidare till andningsmuskulaturen.

Efter ett halvt dygn kan ormens kraftfulla nervgift emellertid ha gjort irreparabel skada på kroppens nervändar, varpå motgiftet inte har någon som helst verkan.

Den nattliga besökaren är en av de giftormar som ligger bakom flest dödsfall i Asien.

Ormar med gifttänder
© Getty

VAD ÄR ORMGIFT?

Giftet består av en komplex cocktail av salter, proteiner och peptider – små mikroproteiner uppbyggda av aminosyror.

Proteinblandningen bildas i speciella giftkörtlar och kan bland annat kortsluta bytets nervsystem (neurotoxin), bryta ned cell- och muskelvävnad (cytotoxin) eller orsaka inre blödningar (hemotoxin).

Forskarna mäter giftigheten med det så kallade LD50-testet (Lethal Dose 50). Testet visar hur stor dos gift som krävs för att döda hälften av individerna i en testgrupp. Det genomförs på laboratoriemöss och -råttor.

Det lägsta LD50-värdet bland landormar ligger på 0,025 mikrogram per kilo och uppmäts hos inlandstaipanen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj