Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Djur - Ormar

Varför är en ormtunga delad i två?

När en orm jagar eller känner sig hotad av en fiende, ser man dess tunga sticka ut ur munnen i alla riktningar. Det gör ormen inte för att smaka på sin omgivning, utan för att bättre känna dess lukt. Ormar känner inte lukter särskilt väl med näsan, men tungan är en effektiv del av luktsinnet. Ormen sticker ut tungan för att aktivt fånga upp de doftmolekyler som kan ge ormen viktig information om den närmaste omgivningen. De doftmolekyler som fångas på tungas spetsar förs in i ormens mun och via tungan avsätts de på en doftkänslig slemhinna, som sitter upptill i ormens gom. Alla ormar har en delad tunga, för att det ökar möjligheterna att hämta information ur luftens dofter. Doftslemhinnan är nämligen delad i två delar, så att den passar precis till tungans båda spetsar. Det betyder att ormen kan fånga upp hårfina variationer i doftkoncentration mellan de båda spetsarna, vilket till exempel har betydelse när ormen skall riktningsbestämma lukten från ett bytesdjur. Man kan faktiskt säga att ormar luktar i stereo.

Läs också:

Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

39 minuter
Intelligens

Därför är röran bra för din hjärna

2 minuter
Vädret

Förbisett väderfenomen kan driva 1,5 miljoner människor på flykt

8 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj