Skanningar avslöjar ormars matsmältning

För första gången kan vi se, hur en orm bryter ned födan.

Scientists with python

En pytonorm nöjer sig inte bara med att öppna munnen och sluka sitt byte, visar studier vid Aarhus Universitet. Genom att använda en kombination av CT- och MRI-skanningar har forskarna sett, vad som händer inne i en levande burmesisk pytonorm, efter att den har ätit en råtta. Kombinationen av CT-skanningar, som visar hård vävnad, till exempel ben, och MRI-skanningar, som visar mjukdelar som organ, gör det möjligt att följa ormens matsmältningssystem i detalj.

X-ray of python

I undersökningen matade forskarna pytonormen med råttor och skannade den efter 2, 16, 24, 40, 48, 72 och 132 timmar. Skanningarna visade att flera av pytonormens organ förändras under matsmältningsprocessen. Det gäller speciellt hjärtat, som blir 25 procent större. Det beror sannolikt på att ormen behöver mer energi under matsmältningsprocessen. Själva tarmsystemet utvidgar sig också, medan gallblåsan blir mindre. Skanningar visar för övrigt att det tar en pytonorm på fem kilo 132 timmar att smälta en råtta.

Forskarna har även skannat andra djur och anser att den typen av skanningar i framtiden kan bidra till att bota djur, som är sjuka.