Shutterstock
Pytonorm, ansikte

Pytonormen – världens längsta orm

Pytonormen kan bli upp emot tio meter lång och är därmed världens längsta orm. Den enorma reptilen kan äta byten som är betydligt större än den själv, och även om det sällan händer har den ibland även människan på menyn.

Världens längsta orm

Pytonormar är ett släkte av ormar som omfattar några av världens längsta ormar.

År 2003 skröt djurskötare i en indonesisk djurpark om att de hade fångat den största pytonormen någonsin.

Instängd i en bur låg en så kallad nätpyton, som enligt uppgift mätte hela 15 meter, vägde 447 kilo och hade en diameter på 85 centimeter. Som jämförelse var den största dokumenterade anakondan världens största orm (till vikt sett) 8,45 meter lång, 1,11 meter i omkrets och 227 kilo tung.

Men experter har ifrågasatt djurparkens dokumentation av pytonormens rekordstora dimensioner.

Den största pyton som man känner till med säkerhet är ett exemplar av en annan nätpyton som hittades på den indonesiska ön Sulawesi 1912. Den var tio meter lång.

En pytonorm av den storleken kan svälja och tillgodogöra sig djur som är betydligt större än den själv.

Det finns exempel på pytonormar som har svalt allt från kalvar till krokodiler.

Smälter sin mat i flera dagar

Pytonormar använder inte gift för att få tag i sin måltid.

Istället smyger de sig på bytet, virar sig runt dess kropp och kväver det långsamt.

Döden inträffar efter bara några minuter eftersom pytonormen hindrar bytet från att dra in luft i lungorna eller klämmer ihop hjärtat till den grad att det inte kan pumpa runt blodet i kroppen.

Kungspytonens hud fungerar som kamouflage

Det svarta och bruna mönstret på en kungspyton påminner om marken i skogen med vissna löv och fungerar därför som kamouflage för den afrikanska ormen.

© Shutterstock

När bytet väl är livlöst börjar pytonormen svälja det i en enda lång munsbit, en process som kan ta flera timmar.

Därefter ska bytet smältas, och under den tiden får pytonormens kropp jobba ordentligt.

Pytonormen växer sig större för att kunna ta upp tio procent mer syre än normalt medan matsmältningen pågår.

Något liknande sker med hjärtat, som växer med 40 procent. Detta gör att pytonormen kan öka sin puls och pumpa runt stora mängder syre i kroppen.

Burmesisk pytonorm sätter tänderna i en gris

En burmesisk pytonorm på 14 kilo sväljer en gris som väger lika mycket som ormen. Pytonormen kan expandera sina käkar, revben och hud så att kroppen kan ta form efter bytet.

© Shutterstock

Beroende på vilket byte pytonen har fångat tar det mellan två och tre dagar och flera veckor att smälta bytet. Om bytet är stort kan ormen leva på det i månader.

Häftig video: Pytonorm sväljer hela impala

I januari 2022 fångade kameror i viltreservatet Mala Mala i Sydafrika en pytonorm som kväver en impala och sväljer den långsamt.

Var lever pytonormar?

Invasiv art i USA

Pytonormar lever i Sydostasien, Nepal, Indien, Bangladesh, Sri Lanka, Filippinerna, Australien och söder om Sahara i Afrika.

Sedan 1990-talet har den burmesiska tigerpytonen också spridit sig i Floridas 3 100 kvadratkilometer stora nationalpark, Everglades.

Burmesisk pytonorm i nationalparken Everglades, Florida, USA

De burmesiska pytonormarna tog över Everglades nationalpark i Florida på 1990-talet efter att ha slängts ut av sina ägare. I dag finns det över 100 000 pytonormar i Florida, och den invasiva arten utgör ett stort hot mot det inhemska djurlivet.

© Lori Oberhofer, National Park Service

I dag har den importerade pytonormen status som invasiv art i Florida, och myndigheterna uppskattar att det finns cirka 100 000 pytonormar som lever fritt i naturen i USA.

Hur många pytonormar finns det?

De flesta pytonormar är gigantiska, men det finns även arter som kan vrida sig runt ett finger – som den australiensiska pytonormen Antaresia perthensis (även kallad pygmepyton).

Enligt den vetenskapliga databasen The Reptile Database, som samlar in information om alla levande reptilarter, finns det totalt 40 olika arter av pytonormar i världen.

Världens minsta pytonorm (Antaresia perthensis)

Världens minsta pytonorm, Antaresia perthensis, lever i Australien och kallas även för pygmépyton. Den lilla ormen blir vanligtvis bara en halv meter som vuxen, och under de första åren av sitt liv får pytonormen plats i en handflata.

© Flickr/Bill & Mark Bell

Den största pytonormen är nätpytonen som kan bli upp till tio meter lång och därmed är världens längsta orm.

Det är dock inte den största ormen i världen – den titeln går till den gröna anakondan, som kan väga dubbelt så mycket som en nätpyton.

Nätpytonen lever i regnskogen i Sydostasien och livnär sig på fåglar och däggdjur. Kommer den nära städer äter den även gärna hundar.

En av de mest kända pytonormarna är kungspytonen som lever i Centralafrika. Den har ett milt temperament, vilket troligtvis är anledningen till att den är extremt populärt att hålla i fångenskap.

Är pytonormar farliga för människor?

Kan döda människor

Pytonormar attackerar sällan människor, men om ormen är tillräckligt stor kan den mycket väl döda en vuxen människa.

2013 dödades en indonesisk bonde av en nätpyton på ön Sulawesi i Indonesien.

Troligtvis attackerade ormen mannen eftersom den kände sig hotad. Först bet den honom, därefter lindade den sig runt honom och kvävde mannen till döds. Till slut svalde den honom hel.

Under 2022 har en kvinnlig plantagearbetare hittats i magen på en nätpyton på den indonesiska ön Sumatra.

"En riktigt stor pytonorm kan kväva en människa på några minuter," kommenterade Harry W. Greene, professor i herpetologi, historien i USA Today.

Den amerikanska ormexperten publicerade bland annat en studie 2011 där han dokumenterar att nätpytonormar har dödat åtminstone sex filippiner mellan 1934 och 1973.

Men eftersom pytonormens effektiva matsmältningssystem raderar alla spår kan det verkliga antalet mänskliga offer vara betydligt högre, säger Harry W. Greene.

Och till USA Today sa han även: "Jag är ganska säker på att det händer varje år."