Jerry Davis/SssnakeySci/Twitter
Kopparhuvud blir ett med skogsmarken täckt av blad

Kan du se giftormen?

Den är expert på bakhållsangrepp och nästan omöjlig att se i rätt omgivningar. Kan du hitta kopparhuvudet bland bladen? Skrolla annars nedåt, så får du lite hjälp.

Det nordamerikanska kopparhuvudet är en mästare på förklädnad.

Ormens timglasformade kamouflageränder får den att smälta ihop med bladen på skogsmarken. Och det använder den 0,5-1 meter långa giftormen effektivt när den jagar, genom att ligga blickstilla och vänta på att sätta huggtänderna i möss och grodor i en överrumplande attack.

Såg du inte den? Prova här:

Se, där är den ju!

© Jerry Davis/SssnakeySci/Twitter

Det välkamouflerade kopparhuvudet är en näsgropsorm som är besläktad med bland annat skallerormar och har två hålrum – gropar – längst fram på huvudet med värmekänsliga organ.

Det ger den listiga experten termisk syn när den ligger i bakhåll, så att den kan fånga upp kroppsvärmen från sina byten och angripa i mörker.

... Och så lite närmare:

Det östliga kopparhuvudet (Agkistrodon contortrix) lever i Nordamerika från New York i norr till Mexiko i söder och Nebraska i väst. Ormens namn kommer från dess karaktäristiska huvudfärg.

© Wikimedia Commons/Wilafa

Ormen är giftig, men sällan dödlig för människor. Som tur är. För ormen tillhör dem som biter flest människor i hela Nordamerika – eftersom den är mycket vanlig och trivs överallt, även i förstadsområden.

Ormen sprutar in ett blodgift som motverkar blodets förmåga att koagulera och kan förstöra vävnaden lokalt i bitområdet hos människor.

Så det gäller att se, men inte röra. Även om ormen vid beröring sägs utsöndra en lite underlig doft... av gurka.

Är du nyfiken på fler fascinerande fakta om ormar och illusioner?