Dorling Kindersley/Getty Images
Slange malkes for gift

Hur gör man motgift?

Ett ormbett kan vara dödligt om det inte behandlas snabbt. Men var kommer läkarnas motgift ifrån, och vad består det av?

Världens cirka 600 arter av giftormar står för mellan 80 000 och 140 000 dödsfall varje år. Den siffran skulle kunna vara mycket lägre om alla hade tillgång till snabb behandling med motgift.

Ormgiftet fungerar på flera olika sätt. Det kan antingen attackera dina nerver vilket gör att du blir förlamad eller faller omkull i kramper, eller få de syrebärande cellerna i ditt blod att brista. Men om du lyckas få tag i ett motgift i tid kan det rädda ditt liv.

Motgiftet framställs genom att injicera ormgift i ett djur, exempelvis en häst. Kort därefter reagerar hästens immunförsvar genom att bilda antikroppar.

Förgiftade hästar skapar motgift

Extrakt från hästblod kan rädda ditt liv om du blir biten av en orm. Hästarna bildar motgiftet när de själva blir förgiftade.

Slange malkes for gift
© Shutterstock

1. Ormfarm levererar gift

Ormar i fångenskap mjölkas för gift som ska användas för att skapa motgift. Detta görs genom att trycka slangens tänder genom en film som sträcks över ett glas.

Hest og modgift
© Claus Lunau

2. Hästen producerar antikroppar

En häst får injektioner med små doser av ormgift (lila). Hästens immunförsvar registrerar det främmande ämnet i kroppen och börjar bilda antikroppar (röda) mot giftet.

Centrifuge og modgift
© Claus Lunau

3. Motgiftet extraheras

Nu kan antikropparna utvinnas ur hästens blod. Blodprovet cirkuleras i en centrifug så att antikropparna samlas i toppen av glaset. Då kan de lätt sugas upp med en nål.

Antikroppar är proteiner som hjälper kroppen att bekämpa främmande ämnen och de är huvudingrediensen i motgiftet.

Hästen överlever dödlig dos

Hästen får först en liten dos gift, och under flera veckor injiceras allt större mängder tills hästen har samlat på sig en stor mängd antikroppar i blodet – så många att den kan överleva en dos gift som normalt skulle kunna döda flera hästar.

Så småningom tappas hästens blod och antikropparna mot motgiftet samlas upp. När motgiftet injiceras i en människa hjälper antikropparna immunsystemet att bekämpa giftet.