Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Djur - Ormar

Har ormar haft ben?

Kommer ormar från djur med ben, och har de fortfarande rester av ben kvar?

Ormar är nära besläktade med fyrbenta djur, och precis som dessa kommer de från förfäder som har fyra ben. Fossil har visat att det under forntiden levde ormar, som hade vanligt ormutseende men som även hade ben. De var visserligen mycket små men tycks ha fungerat ändå. Till skillnad från fyrbenta djur har ormarna idag fulländat den krälande livsstilen i så hög grad att alla arter har förlorat sina ben. Med vissa undantag saknar alla dagens ormar även alla spår av de ben som de en gång hade. Det finns inte ens rester av bäcken eller axelparti inne i kroppen. Hos fyra av de primitivaste ormfamiljerna – de små blindormarna, maskormarna och rullormarna samt de stora boaormarna – finns det dock fortfarande spår av ben. Hos vissa arter kan man se något som liknar små klor på ömse sidor av könsöppningen. Det är vad som finns kvar av forntidens bakben. Benresterna har ingen praktisk betydelse med hänsyn till rörligheten, men de spelar möjligtvis en roll vid parningen. Man anser att de kan hjälpa till att hålla ormarnas könsöppningar mot varandra, tills det har skett en överföring av sädesceller.

Läs också:

Ormar

Här är världens 5 farligaste ormar

9 minuter
snake climbing
Ormar

Ormar: Hur kan ormar klättra?

2 minuter
Ormar

Hur kan ormar få luft?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj