Australiensiska forskare har kartlagt strukturen av ett protein i näbbdjurets mjölk som vi kan använda mot resistenta bakterier.
Proteinet viker och vrider sig på ett sätt som forskarna aldrig tidigare sett, och det är troligen avgörande för den bakteriedödande effekten.
Troligtvis har näbbdjuret utvecklat bakteriegiftet i sin mjölk eftersom djuret inte har bröstvårtor som andra däggdjur har.
Ungarna slickar i sig mjöken från moderns päls vilket gör att de hade varit starkt utsatta för infektioner utan det aktuella proteinet .
Tre snabba om näbbdjuret
1. Ingen vet hur många näbbdjur det finns
Biologerna känner till näbbdjurets utbredning, men ingen vet hur stort beståndet är. Siffran varierar mellan 20 000 och 100 000.
Nu ska forskare vid det australiensiska centret CESAR räkna djuren utifrån dna-prov från vattnet i utbredningsområdena.
Varje näbbdjur lämnar små, unika dna-spår i vattnet där de lever.

2. Näbbdjurets design är 250 miljoner år gammal
Kinesiska paleontologer har hittat fossilet av ett djur som levde för 250 miljoner år sedan, alltså före de första dinosaurierna. Djuret hade en näbb ett litet huvud.
Ögonhålorna var så små att forskarna tror att djuret har varit nästan blint och i stället jagat med hjälp av sin känsliga näbb – precis som näbbdjuret.

Australiska forskare har tidigare hittat en tand från ett gigantiskt näbbdjur som levde för cirka fem miljoner år sedan. (Konstnärlig framställning).
3. Hanens gift kan hjälpa mot diabetes
Näbbdjur är ett av få däggdjur som producerar gift. Nu har forskare upptäckt att giftet innehåller en version av hormonet GLP-1, som är viktigt i behandlingen av diabetes.
Näbbdjurets hormonversion håller sig aktivt mycket längre än den version som människan har, och därför kan den kanske ge oss en bättre mediciner.
Vill du veta vilket djur som är giftigast? Vi ger dig hela listan över världens giftigaste djur!

Näbbdjurets gift kan vara ett effektivt vapen mot typ 2-diabetes, även kallat åldersdiabetes.