Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näbbdjurets mjölk ger oss nytt vapen mot bakterier

Forskare har hittat ett protein i näbbdjurets mjölk som kan fungera som ett starkt vapen mot ett av de största hoten mot människan – resistenta bakterier.

Shutterstock

Australiensiska forskare har kartlagt strukturen av ett protein i näbbdjurets mjölk som vi kan använda mot resistenta bakterier.

Proteinet viker och vrider sig på ett sätt som forskarna aldrig tidigare sett, och det är troligen avgörande för den bakteriedödande effekten.

Troligtvis har näbbdjuret utvecklat bakteriegiftet i sin mjölk eftersom djuret inte har bröstvårtor som andra däggdjur har.

Ungarna slickar i sig mjöken från moderns päls vilket gör att de hade varit starkt utsatta för infektioner utan det aktuella proteinet .

Tre snabba om näbbdjuret

1. Ingen vet hur många näbbdjur det finns

Biologerna känner till näbbdjurets utbredning, men ingen vet hur stort beståndet är. Siffran varierar mellan 20 000 och 100 000.

Nu ska forskare vid det australiensiska centret CESAR räkna djuren utifrån dna-prov från vattnet i utbredningsområdena.

Varje näbbdjur lämnar små, unika dna-spår i vattnet där de lever.

© Shutterstock

2. Näbbdjurets design är 250 miljoner år gammal

Kinesiska paleontologer har hittat fossilet av ett djur som ­levde för 250 miljoner år sedan, alltså före de första dinosaurierna. ­Djuret hade en näbb ett litet huvud.

Ögonhålorna var så små att forskarna tror att djuret har varit nästan blint och i stället ­jagat med hjälp av sin känsliga näbb – precis som näbbdjuret.

Australiska forskare har tidigare hittat en tand från ett gigantiskt näbbdjur som levde för cirka fem miljoner år sedan. (Konstnärlig framställning).

© GIANLUCA DANINI

3. Hanens gift kan hjälpa mot diabetes

Näbbdjur är ett av få däggdjur som producerar gift. Nu har ­forskare upptäckt att giftet innehåller en version av hormonet GLP-1, som är viktigt i behandlingen av diabetes.

Näbbdjurets hormonversion håller sig ­aktivt mycket längre än den version som människan har, och därför kan den kanske ge oss en bättre mediciner.

Näbbdjurets gift kan vara ett effektivt vapen mot typ 2-diabetes, även kallat åldersdiabetes.

© Dave Watts/Alamy/ImageSelect

Läs också:

Sjukdomar

Vaccinerna slår ut corona: Vaccin stoppar både sjukdom och smitta

4 minuter
coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

39 minuter
Exoplaneter

Svarta hål föder jätteplaneter

15 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj