Möt naturens häftigaste trollkarlar

De förvandlar sina kroppar till kemiska giftvapen, teleporterar sig genom luften och transformerar sig till jättar. Verklighetens fantastiska vidunder överträffar det mesta av fantasin.

© Shutterstock

Myra är en tickande bomb

Sydostasiens regnskogar lever myror som är villiga att offra sitt liv för att ta med sig andra i döden.

En av dem går under det passande namnet Colobopsis explodens. Om andra insekter försöker tränga in i boet spränger myran sig själv i luften.

Kamikazemyran till höger tar med sig fienden i döden genom att spränga sin mage och spruta giftig vätska över fienden.

© Mark Moffett/Minden Pictures

Explosionen sker genom att självmordsbombaren spänner musklerna i ett särskilt område av sin mage.

Trycket får området att brista och en gul, giftig och slemmig vätska sprutar ut över fienden.

Giftet produceras i stora körtlar i myran, och det är bara arbetsmyrorna längst ned i hierarkin som offrar sig för kolonin.

Forskare känner till totalt 15 myrarter som förvandlar sig till kemiska giftvapen när de ska ta kål på sina fiender.

Växtvärk gör blåsfisk osårbar

På ytan ser blåsfisken ut att vara ett perfekt offer. Havsdjuret med det lustiga utseendet lever i tropiska vatten och består av 120 olika arter, simmar otroligt långsamt och kan omöjligt fly från andra rovdjur.

Blåsfisken är dock inte så enkel att ha på menyn som man kunde tro. När blåsfisken anar fara blåser den nämligen upp sig själv med vatten och växer till tre gånger sin normala storlek på 10–14 sekunder.

Blåsfisken reser även ett skydd av spetsiga piggar på sin hud som får de flesta rovdjur att simma en lång omväg runt dem.

När ett rovdjur närmar sig blåsfisken blåser den upp sig som en ballong för att skrämma bort fienden.

© Shutterstock

Blåsfiskens imponerande förvandling kräver en unik anatomi. Exempelvis är fiskens magsäck extremt flexibel och kan bli upp till 100 gånger större än normalt.

För att ge utrymme för den stora magen saknar fisken de revben som normalt annars skulle vara i vägen för magsäckens utvidgning. Dessutom är blåsfiskens skelett och muskler hopsatta på ett annat sätt än hos andra fiskar, och käkarna är mer löst sammansatta.

Det gör att den kan rotera käkarna bakåt och utvidga sitt gap så mycket att den kan blåsa upp sig som en ballong genom att fylla kroppen med massor av vatten på några sekunder.

Försvarsmekanismen gör det omöjligt för mindre rovdjur att svälja blåsfisken, och om ett större djur ändå skulle försöka äta den uppblåsta fisken väntar en obehaglig överraskning.

Blåsfiskens kropp innehåller nervgiftet tetrodotoxin som förlamar och dödar fienden. Giftet är så potent att ett gram räcker för att döda tusen människor.

###

Bönsyrsa teleporterar sig genom luften

Unga bönsyrsor hoppar innan de får vingar och kan flyga. Och det gör de med så hög hastighet att det ser ut som att de försvinner.

På en tiondel av en sekund kan bönsyrsor tack vare sina smidiga lemmar ta sats, flyga genom luften och landa igen.

Bönsyrsans fenomenala hastighet är dock inte det enda magiska med teleporteringen genom luften.

Unga bönsyrsor hoppar med så hög hastighet att deras färd från en punkt till en annan är osynlig för blotta ögat.

© Shutterstock

Att hålla sig stabil i luften med den farten och landa med så hög precision kräver en särskild kroppsbyggnad och remarkabla akrobatiska förmågor.

Filmer avslöjar att de ljusgröna insekterna roterar kroppen i luften och riktar in sig mot sin slutdestination, som kan vara en gren eller ett bytesdjur.

Att ha kontroll över ett långt hopp är inte vanligt bland insekter.

De allra flesta småkryp förlorar kontrollen så fort de är luftburna och tumlar runt i luften för att till slut avsluta sin resa genom att störta på en slumpmässig plats.