Med en spöklik blick

Minsta lilla ljus tas till vara
Pärlemorfiskar är en familj av särpräglade fiskar som främst lever i mörkret 200-600 meter under havsytan. Ögonen är ljusa och formade som rör som sticker ut från huvudet. Formen och färgen på fisken gör att den kan ta till vara det lilla solljus som tränger ner i djupet.
Grottdraken

Olmen har tappat ögonen
Den europeiska olmen lever i grottorna i Sydeuropa. Eftersom inget ljus tränger in dit behöver djuret inga ögon, och ögonen har därför krympt till två små fläckar. Olmen har även utvecklat gälar vilket gör att den kan leva hela sitt liv under vattnet.
Attackerar i bakhåll

Boaormen registrerar kroppsvärme
I mörkret sitter den gröna trädboan lindad runt en gren och väntar på att gnagare ska komma förbi. Denna smaragdboa har de längsta huggtänderna bland boaormarna och upptäcker sitt byte med hjälp av värmekänsliga känselorgan på käken.
Rynkansikte

Hudveck hjälper fruktsaft att hamna i munnen
Fladdermushonor av arten Centurio senex älskar sina rynkiga ansikten. Fladdermusen livnär sig på övermogna frukter, och ansiktsvecken hjälper fruktjuicen att rinna in i munnen. Under parningssäsongen drar hanen upp ett vitt pälsveck över hakan som är lätt att se i mörkret.
Tentakelnosen

22 tentakler hjälper djuret att hitta
Stjärnmullvaden har förmodligen den märkligaste nosen i djurriket. Den består av 22 så kallade nästentakler och varje tentakel innehåller 25 000 känsliga receptorer som mullvaden använder för att snabbt känna sig fram till bland annat maskar som gömmer sig i jorden.
Nattkryparen

Gulögd primat härskar natten
Fingerdjuret (eller aye-aye) är världens största nattaktiva däggdjur och den lever enbart på Madagaskar. Dess framtänder växter hela livet, något som är ovanligt för däggdjur. Ögonen är gula på grund av ett reflekterande lager som förbättrar mörkerseendet.