Stan Tekiela Author/Naturalist/Wildlife Photographer/Getty Images

Mörkrets kusliga ansikten

Vissa djur har alltid rätt utseende för halloween, med ett ansikte som bara en mor kan älska – men deras fula ansikten tjänar viktiga syften i mörkret.

Med en spöklik blick

© Dante Fenolio/SPL

Minsta lilla ljus tas till vara

Pärlemorfiskar är en familj av särpräglade fiskar som främst lever i mörkret 200-600 meter under havsytan. Ögonen är ljusa och formade som rör som sticker ut från huvudet. Formen och färgen på fisken gör att den kan ta till vara det lilla solljus som tränger ner i djupet.

Grottdraken

© Daniel Heuclin/NaturePL

Olmen har tappat ögonen

Den europeiska olmen lever i grottorna i Sydeuropa. Eftersom inget ljus tränger in dit behöver djuret inga ögon, och ögonen har därför krympt till två små fläckar. Olmen har även utvecklat gälar vilket gör att den kan leva hela sitt liv under vattnet.

Attackerar i bakhåll

© Pete Oxford/NaturePL

Boaormen registrerar kroppsvärme

I mörkret sitter den gröna trädboan lindad runt en gren och väntar på att gnagare ska komma förbi. Denna smaragdboa har de längsta huggtänderna bland boaormarna och upptäcker sitt byte med hjälp av värmekänsliga känselorgan på käken.

Rynkansikte

© Merlintuttle.org/SPL

Hudveck hjälper fruktsaft att hamna i munnen

Fladdermushonor av arten Centurio senex älskar sina rynkiga ansikten. Fladdermusen livnär sig på övermogna frukter, och ansiktsvecken hjälper fruktjuicen att rinna in i munnen. Under parningssäsongen drar hanen upp ett vitt pälsveck över hakan som är lätt att se i mörkret.

Tentakelnosen

© Stan Tekiela Author/Naturalist/Wildlife Photographer/Getty Images

22 tentakler hjälper djuret att hitta

Stjärnmullvaden har förmodligen den märkligaste nosen i djurriket. Den består av 22 så kallade nästentakler och varje tentakel innehåller 25 000 känsliga receptorer som mullvaden använder för att snabbt känna sig fram till bland annat maskar som gömmer sig i jorden.

Nattkryparen

© Thorsten Negro/Getty Images

Gulögd primat härskar natten

Fingerdjuret (eller aye-aye) är världens största nattaktiva däggdjur och den lever enbart på Madagaskar. Dess framtänder växter hela livet, något som är ovanligt för däggdjur. Ögonen är gula på grund av ett reflekterande lager som förbättrar mörkerseendet.