Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mörkrets furstar jagar med supersinnen

De överrumplar sina byten med hjälp av infraröd syn och finkänsliga dödande fingrar. Med sina unika sinnen gör mörkrets jaktspecialister natten osäker.

Nick Garbutt/Getty Images

Spökdjuret fångar upp ljus med jätteögon

Vart och ett av spökdjurets två ögon är lika stort som dess hjärna. Apan saknar ett ljusförstärkande lager bakom näthinnan och behöver därför hämta in mer ljus för att kunna jaga. Det sydostasiatiska djuret fångar både fåglar och insekter i luften

Dr Clive Bromhall/Getty Images

Tjurhajen kan känna av en människas hjärtslag

Tjurhajens nos är översållad med små gelfyllda porer som kan fånga upp elektriska urladdningar från muskelrörelser på ned till en miljarddels volt. Det är tillräckligt för att uppfånga hjärtslaget från en människa, en fisk eller till och med en liten räka.

Alexander Safonov/Getty Images

Tornugglan förstärker sin hörsel med en fjärrparabol

Tornugglans hjärtformade ansikte bildar en parabolskiva som fångar upp och ställer in ljud till ugglans öron på sidan av huvudet. På så sätt kan ugglan lokalisera ljud mer exakt än något annat djur och fånga möss i totalt mörker.

Tim Flach/Getty Images

Stjärnmullvaden känner igen bytet på rekordtid

Nosen är inte större än en fingertopp, men de 22 tentaklerna har fler nervreceptorer än en mänsklig hand. Det är anledningen
till att Nordamerikas stjärnmullvad kan identifiera en orm på blott åtta millisekunder – världens snabbaste matigenkänning

Gary Meszaros/Getty Images

Skallerormen läser av kroppsvärme med hjälp av et särskilt protein

I två hålrum på den västliga diamantskallerormens huvud sitter organ som kan fånga upp värme på upp emot en meters avstånd. Det är ett protein som heter TRPA1 som registrerar temperaturskillnader på blott 0,2 °C.

Karine Aigner/Getty Images

Sydamerikansk djungelkatt jagar lodrätt

Margayen är den enda katten i världen som kan klättra med huvudet lodrätt nedåt. En superrörlig fot- led gör att vildkattens tass kan rotera 180 grader, och dess svans – som upptar 70 procent av kroppslängden – hjälper också till med balansen. Födan består av apor som fångas i träden.

Terry Whittaker/ ImageSelect

Kokoskrabban sniffar upp föda – på land

Kokoskrabban lever i stort sett bara på land och har utvecklat förmågan att lukta i luft istället för vatten. 40 procent av dess grå hjärnvävnad består av doftcentra som guidar den upp till en meter långa jättekrabban till kokosnötter, as och andra krabbor

Stephen Belcher/Minden Pictures/Getty Images

Korallmalen fångar upp bytets andedräkt

Den japanska korallmalens fyra långa skäggtrådar är fulla av smaklökar. Det gör att den kan fånga upp borstmaskens andedräkt på havsbotten. Masken andas ut kväve och koldioxid som försurar vattnet och lockar till sig de simmande pH-mätarna.

Pascal Kobeh

Fingerdjuret letar upp långhorningslarver med sitt långa finger

Fingerdjuret som lever på Madagaskar slår på barken för att lokalisera de feta insektslarverna. Därefter gnager den ett hål och sticker in sitt förväxta långfinger. Fingerleden är en kulled som kan rotera 360 grader vilket gör att halvapan kan känna sig fram med sitt dödsfinger.

Nick Garbutt/Getty Images

Läs också:

Djur

Djurens superförmågor sitter i fötterna

2 minuter
Djur

Varför lyser djurs ögon i mörker?

0 minuter
Fiskar

Den stora matfesten i mörkret

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj