








Spökdjuret fångar upp ljus med jätteögon
Vart och ett av spökdjurets två ögon är lika stort som dess hjärna. Apan saknar ett ljusförstärkande lager bakom näthinnan och behöver därför hämta in mer ljus för att kunna jaga. Det sydostasiatiska djuret fångar både fåglar och insekter i luften
Tjurhajen kan känna av en människas hjärtslag
Tjurhajens nos är översållad med små gelfyllda porer som kan fånga upp elektriska urladdningar från muskelrörelser på ned till en miljarddels volt. Det är tillräckligt för att uppfånga hjärtslaget från en människa, en fisk eller till och med en liten räka.
Tornugglan förstärker sin hörsel med en fjärrparabol
Tornugglans hjärtformade ansikte bildar en parabolskiva som fångar upp och ställer in ljud till ugglans öron på sidan av huvudet. På så sätt kan ugglan lokalisera ljud mer exakt än något annat djur och fånga möss i totalt mörker.
Stjärnmullvaden känner igen bytet på rekordtid
Nosen är inte större än en fingertopp, men de 22 tentaklerna har fler nervreceptorer än en mänsklig hand. Det är anledningen
till att Nordamerikas stjärnmullvad kan identifiera en orm på blott åtta millisekunder – världens snabbaste matigenkänning
Skallerormen läser av kroppsvärme med hjälp av et särskilt protein
I två hålrum på den västliga diamantskallerormens huvud sitter organ som kan fånga upp värme på upp emot en meters avstånd. Det är ett protein som heter TRPA1 som registrerar temperaturskillnader på blott 0,2 °C.
Sydamerikansk djungelkatt jagar lodrätt
Margayen är den enda katten i världen som kan klättra med huvudet lodrätt nedåt. En superrörlig fot- led gör att vildkattens tass kan rotera 180 grader, och dess svans – som upptar 70 procent av kroppslängden – hjälper också till med balansen. Födan består av apor som fångas i träden.
Kokoskrabban sniffar upp föda – på land
Kokoskrabban lever i stort sett bara på land och har utvecklat förmågan att lukta i luft istället för vatten. 40 procent av dess grå hjärnvävnad består av doftcentra som guidar den upp till en meter långa jättekrabban till kokosnötter, as och andra krabbor
Korallmalen fångar upp bytets andedräkt
Den japanska korallmalens fyra långa skäggtrådar är fulla av smaklökar. Det gör att den kan fånga upp borstmaskens andedräkt på havsbotten. Masken andas ut kväve och koldioxid som försurar vattnet och lockar till sig de simmande pH-mätarna.
Fingerdjuret letar upp långhorningslarver med sitt långa finger
Fingerdjuret som lever på Madagaskar slår på barken för att lokalisera de feta insektslarverna. Därefter gnager den ett hål och sticker in sitt förväxta långfinger. Fingerleden är en kulled som kan rotera 360 grader vilket gör att halvapan kan känna sig fram med sitt dödsfinger.