De flesta ser kanske inte kon som mycket mer än ett förstadium till en biff – ett djur som i godan ro tuggar sig fram i hagarna. Men när kon äter sätter en av evolutionens förnämsta uppfinningar i gång: Förmågan att utvinna energi från svårsmälta växter.
Kons superkraft är ett resultat av unika genetiska anpassningar som har gjort idisslare – den djurgrupp kon tillhör – till en av jordens mest framgångsrika familjer. Nu har en stor internationell forskargrupp kartlagt idisslarnas evolution med hjälp av arvsmassa, även kallat genom, från 44 olika arter från alla sex idisslarfamiljer.
Genom ger en helt ny förståelse av hur idisslarnas specialiserade matsmältningssystem har utvecklats. Undersökningen avslöjade att idisslarnas gener bland annat hade ett ovanligt starkt immunförsvar, vilket är nödvändigt för att skydda dem mot alla de bakterier som används i nedbrytningen av födan. Samtidigt tyder mycket på att idisslarnas speciella förmågor kan hjälpa cancerpatienter.
Dna skvallrar om evolutionen
Idisslarna är en enorm, framgångsrik grupp av däggdjur bestående av mer än 200 arter. Förutom kor ingår bland annat hjortdjur, getter, bisonoxar, antiloper och giraffer i familjen. Detta är det släktträd som forskare har kartlagt i hopp om att få en bättre inblick i idisslarnas speciella förmågor, som exempelvis deras fantastiska matsmältningssystem.