Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

lazy koala
Djur

Koalan sover nästan hela dygnet

Upp till 22 timmar om dygnet slumrar koalan i trädkronorna. En kost bestående endast av eukalyptusblad tvingar den att spara på krafterna.

Koalan är världsmästare i att sova. Det australiska pungdjuret sover större delen av dygnet – ända upp till 22 timmar – och resten av tiden använder det till att äta. För det mesta består födan endast av eukalyptusblad, och den extremt ensidiga kosten tvingar djuret att spara på krafterna så mycket som möjligt. Som tur är har koalan inte behov för att vara snabbfotad. Eukalyptusblad är så vattenhaltig att den slipper röra sig efter vatten. Koalan har inte heller många naturliga fiender som den måste fly från och den är egentligen inte något särskilt socialt djur - den tillbringar endast några få minuter om dagen tillsammans med andra koalor.

Klättrar snabbt tillbaka till tryggheten

Även om koalan normalt är långsam kan den dock mycket väl röra sig rätt fort, om den absolut måste. När den t.ex. i sällsynta fall behöver hitta ett annat träd att äta av, klättrar den snabbt ner på marken och upp igen i de trygga trädkronorna.

Vi har korat de tio lataste djuren. Håller du med om vår bedömning? Rösta här.

Läs också:

Överlevnad

Australiska flygvapnet räddar koalor

2 minuter
Strandade knölvalar
Valar

Forskarna är mållösa: 470 knölvalar strandar i Australien

4 minuter
Djur

Dödligt gift massakrerade Botswanas elefanter

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj