Koalan sover nästan hela dygnet

Upp till 22 timmar om dygnet slumrar koalan i trädkronorna. En kost bestående endast av eukalyptusblad tvingar den att spara på krafterna.

lazy koala

Koalan är världsmästare i att sova. Det australiska pungdjuret sover större delen av dygnet – ända upp till 22 timmar – och resten av tiden använder det till att äta. För det mesta består födan endast av eukalyptusblad, och den extremt ensidiga kosten tvingar djuret att spara på krafterna så mycket som möjligt. Som tur är har koalan inte behov för att vara snabbfotad. Eukalyptusblad är så vattenhaltig att den slipper röra sig efter vatten. Koalan har inte heller många naturliga fiender som den måste fly från och den är egentligen inte något särskilt socialt djur - den tillbringar endast några få minuter om dagen tillsammans med andra koalor.

Klättrar snabbt tillbaka till tryggheten

Även om koalan normalt är långsam kan den dock mycket väl röra sig rätt fort, om den absolut måste. När den t.ex. i sällsynta fall behöver hitta ett annat träd att äta av, klättrar den snabbt ner på marken och upp igen i de trygga trädkronorna.

Vi har korat de tio lataste djuren. Håller du med om vår bedömning? Rösta här.