Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan en svan bryta en människas arm?

Jag hör ibland människor som säger att en svan med bara sin vinge kan bryta armen på en vuxen man. Själv har jag svårt att tro på det. Kan det verkligen stämma?

Photo by Raphael Schaller on Unsplash

Under parningstiden är hannen hos knöl-svanen ofta mycket aggressiv mot artfränder och andra, som han uppfattar som ett hot mot boet och ungarna. Han blåser upp sig och breder ut sina vingar. Hans vingomfång på 230 centimeter och höjd på 155 centimeter kombinerat med ett högt väsande ljud skrämmer de flesta inkräktare.

Det är emellertid mycket svårt att hitta tillförlitliga vetenskapliga upplysningar om svanar, som har angripit människor så att de har kommit till stor skada.

Man kan däremot hitta fall där svanar till exempel har bitit människor i fingrarna, och ornitologen Stephen Moss framhåller att det i några fall kan vara farligt att komma för nära en svan – särskilt för barn. Det är emellertid en myt att svanar kan bryta armen på en vuxen man.

Även om svanar inte är så farliga som många tror finns det dock fortfarande all anledning att visa tillbörlig respekt för dem – precis som för alla djur.

Läs också:

Spætte i kaktus.
Djur

Så förvandlar hackspetten en kaktus till ett ogenomträngligt fort

2 minuter
hund avundsjuk
Djur

Forskare avslöjar: Din hund kan bli svartsjuk

2 minuter
Djur

8 djur med otroliga könsorgan

9 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj