Photo by Raphael Schaller on Unsplash

Kan en svan bryta en människas arm?

Jag hör ibland människor som säger att en svan med bara sin vinge kan bryta armen på en vuxen man. Själv har jag svårt att tro på det. Kan det verkligen stämma?

Under parningstiden är hannen hos knöl-svanen ofta mycket aggressiv mot artfränder och andra, som han uppfattar som ett hot mot boet och ungarna. Han blåser upp sig och breder ut sina vingar. Hans vingomfång på 230 centimeter och höjd på 155 centimeter kombinerat med ett högt väsande ljud skrämmer de flesta inkräktare.

Det är emellertid mycket svårt att hitta tillförlitliga vetenskapliga upplysningar om svanar, som har angripit människor så att de har kommit till stor skada.

Man kan däremot hitta fall där svanar till exempel har bitit människor i fingrarna, och ornitologen Stephen Moss framhåller att det i några fall kan vara farligt att komma för nära en svan – särskilt för barn. Det är emellertid en myt att svanar kan bryta armen på en vuxen man.

Även om svanar inte är så farliga som många tror finns det dock fortfarande all anledning att visa tillbörlig respekt för dem – precis som för alla djur.