Kan djur förutsäga naturkatastrofer?

När exempelvis ett jordskalv eller ett vulkanutbrott inträffar hör man ibland att vilda djur i området har flytt undan en lång tid i förväg. Stämmer det?

Shutterstock

Redan för drygt 3 000 år sedan var kinesiska lärda övertygade om att djur kan förutsäga naturkatastrofer.

Om de lärda höll ögonen på både vilda och tama djurs beteende – det gällde fiskar, kräldjur, fåglar och däggdjur och ibland också insekter – sa de sig få en varning om kommande jordskalv och vulkanutbrott flera timmar, dagar eller till och med veckor innan de inträffade.

Superkänsliga djur

1 / 6

undefined

123456

Vulkaner och jordskalv ger en rad förvarningar innan katastrofen slår till. Det kan vara temperatur­förän­drin­gar, småvibrationer och gasutsläpp som djuren med sina sinnen kan registrera bättre än någon mätutrustning. Forskare världen över har samlat in berättelser om djurs beteende och diskuterat fenomenet i många år, men nyligen gjordes observationer som tyder på att det ligger något i denna uppfattning.

© Claus Lunau

När vulkanen Etna hade en serie utbrott från 2012 till 2014 och centrala Italien drabbades av jordskalv 2016 och 2017, lyckades forskare påvisa att djur reagerade på de kommande händelserna timmarna innan det skedde.

Bland annat lämnade getter och får vulkanens sluttningar före utbrotten. I stället sökte de sig till platser med hög vegetation – ett tecken på att områdena sällan drabbas av lavaströmmar.

Forskarnas slutsats är att djur är medvetna om hotande naturkatastrofer minst fyra till sex timmar innan de inträffar.

Läs också:

Världens giftigaste djur topp 5
Överlevnad

Världens giftigaste djur – vilket djur har det starkaste giftet?

2 minuter
Ormar

Hur tillverkar man motgift?

2 minuter
Överlevnad

Överger djur sina ungar, om man rör vid dem?

0 minuter
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!