Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan djur förutsäga naturkatastrofer?

När exempelvis ett jordskalv eller ett vulkanutbrott inträffar hör man ibland att vilda djur i området har flytt undan en lång tid i förväg. Stämmer det?

Shutterstock

Redan för drygt 3 000 år sedan var kinesiska lärda övertygade om att djur kan förutsäga naturkatastrofer.

Om de lärda höll ögonen på både vilda och tama djurs beteende – det gällde fiskar, kräldjur, fåglar och däggdjur och ibland också insekter – sa de sig få en varning om kommande jordskalv och vulkanutbrott flera timmar, dagar eller till och med veckor innan de inträffade.

Superkänsliga djur

1 / 6
123456

Vulkaner och jordskalv ger en rad förvarningar innan katastrofen slår till. Det kan vara temperatur­förän­drin­gar, småvibrationer och gasutsläpp som djuren med sina sinnen kan registrera bättre än någon mätutrustning. Forskare världen över har samlat in berättelser om djurs beteende och diskuterat fenomenet i många år, men nyligen gjordes observationer som tyder på att det ligger något i denna uppfattning.

© Claus Lunau

När vulkanen Etna hade en serie utbrott från 2012 till 2014 och centrala Italien drabbades av jordskalv 2016 och 2017, lyckades forskare påvisa att djur reagerade på de kommande händelserna timmarna innan det skedde.

Bland annat lämnade getter och får vulkanens sluttningar före utbrotten. I stället sökte de sig till platser med hög vegetation – ett tecken på att områdena sällan drabbas av lavaströmmar.

Forskarnas slutsats är att djur är medvetna om hotande naturkatastrofer minst fyra till sex timmar innan de inträffar.

Läs också:

Vulkaner

Vulkanen Etna är på väg att glida ned i havet

8 minuter
Djur

I djurens rike är storleken inte det viktiga

10 minuter
Vulkaner

Vulkaner är ventiler för vår hetsiga jord

9 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj