Panter Chameleon
Djur

Är det sant att kameleonter kamouflerar sig?

Man hör ofta att kameleonter skiftar färg för att gömma sig, men finns det andra förklaringar till fenomenet?

Den förste som skrev om kameleonternas fantastiska förmåga att ändra färg var den grekiske filosofen och naturhistorikern Aristoteles. Han var också den förste som felaktigt antog att kameleonter skiftar färg framför allt för att smälta in i sin omgivning. Sedan dess har otaliga forskare och vanliga människor trott detsamma.

Kameleonter kan mycket riktigt ändra färg, så att den stämmer med den omgivande miljön, men kamouflageeffekten är som regel helt sekundär. Ofta gör kameleonten tvärtom allt den kan för att bli så iögonenfallande som möjligt.

Kameleonter kommunicerar med färger

Bakgrunden är att kameleonter först och främst använder sin färg för att kommunicera med varandra. Djurens normala grundfärg är grönaktig eller brunaktig, beroende på art och habitat, men om de blir arga eller rädda får de snabbt svarta fläckar eller skiftar färg helt till svart.

Kameleonter kan dock även anta andra och mycket färgsprakande orange, röda och gula nyanser. De används i synnerhet i samband med djurens kurtis. Till exempel blir hannar som försöker göra intryck på honor extremt färggranna.

Färgskiftningarna är särskilt tydliga hos de stora arterna som den upp till 75 centimeter långa panterkameleonten. Dvärgkameleonter löper större risk att bli byte för rovdjur, och därför använder de i högre grad färgerna som kamouflage.

Kameleonter kan även använda färgskiftningar för att reglera kroppstemperaturen. När det är kallt på morgonen är de mörka, så att de suger upp solens strålar, medan de blir ljusare senare på dagen.

Läs också:

Djur

Vilket djur har med säkerhet blivit äldst?

0 minutter
Fiskar

Forskare avslöjar spektakulärt samliv i djuphavet

1 minut
Robotar

Illustrerad Vetenskaps tävling 2018

1 minut

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!