Shutterstock
Fluga sitter på människa

Varför tycker flugor om att sitta på människor?

Varför irriterar flugor alltid genom att sätta sig i mungipor, ögonvrår och andra ställen på kroppen?

Svett attraherar flugor

Man skulle nästan kunna tro att flugor var besatta av en mission att irritera människan så mycket som möjligt. Speciellt i varma och torra områden är flugorna särdeles aggressiva. Förklaringen är att vi är rena skafferiet för flugorna.

De får sina näringsbehov täckta geom de näringsämnen, mineraler och inte minst den vätska som vi har på vår hud. Ju mer vi svettas, desto mer attraherar vi flugorna.

Flugor smakar med fötterna

Vuxna flugor lever av olika former av flytande föda, som de suger upp med sin sugsnabel. Denna består av ett sugrör med en biologisk version av en rengöringssvamp i änden.

Med hjälp av denna speciella konstruktion kan de suga upp vätskor från ytor, som endast är litet fuktiga. I första hand attraheras flugorna av att vi i regel är varmare än omgivningen.

Eftersom de också kan känna smak med fötterna, uppfattar de blixtsnabbt efter landningen, om de befinner sig på en näringsrik yta.

Fluga gnider benen

Flugor sitter ofta och gnider sina ben mot varandra. Det gör de för att avlägsna pollen och damm, så att de bättre kan känna smak och lukt via dem.

Ju mer vätska ytan har, desto bättre. Därför söker flugorna alltid målmedvetet efter de våta områdena på kroppen, till exempel saliven i mungiporna och fuktigheten i ögonvrårna.

Flugor älskar förruttnelse

Flugan attraheras inte bara av människor. De största läckerbitarna är avfall eller övermogen och till och med rutten frukt.

När flugan kretsar runt fruktkorgen, är det således ett tecken på att frukten är förstörd.

flugor äter frukt

Flugor attraheras av värmen från övermogen frukt.

© Shutterstock

I förruttnelseprocessen avger frukten värme, och flugorna kan gotta sig åt en näringsrik vätska, som börjar sippra ut från den.