Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Insekter

Varför flyger flugor runt lampor?

Jag har undrat över varför flugor flyger runt lampor, som hänger ned från taket. Vad beror det på?

Det är den så kallade lilla husflugan som man ofta kan se kretsa i oregelbundna flygmönster i våra bostäder. Många insekter dras till ljus, men det är inte förklaringen på husflugornas särpräglade flygbeteende. Kretsandet sker nämligen också omkring till exempel släckta lampor. Faktum är att det bara är flughannar som flyger runt lampor som hänger ned från taket. Förklaringen skall sannolikt sökas i flugornas naturliga miljö, som är skogen. I skogen bildar hannarna nämligen ofta mindre svärmar under träden omkring ett så kallat svärmarmärke, som till exempel kan vara en gren på ett stort träd. Svärmandet är ett led i flugornas parningsspel, under vilket flughonorna flyger in i den stora svärmen av hannar för att para sig.

Läs också:

Överlevnad

Australiska flygvapnet räddar koalor

2 minuter
Insekter

Kan flugor varna varandra?

0 minuter
Insekter

Hur bär flugor sig åt för att landa i taket?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj