Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bi top
Djur - Insekter

Vad händer om alla bin dör?

Massdöd av bin är just nu ett stort problem på flera ställen i världen. Om bina försvinner från jordens yta kan det bland annat få stora konsekvenser för växter och vår tillgång till frukt och grönsaker.

Världens bestånd av honungsbin har minskat sedan 1950. Särskilt sedan mitten av 1980-talet har så många bin dött att forskarna är rejält oroade för att honungsbina kan dö ut.

Problemet ökar i och med att bisamhällen runt om i världen drabbas av den så kallade colony collapse disorder, som gör att hela samhällen helt enkelt försvinner.

Frukter och grönsaker försvinner

Honungsbin producerar inte bara honung utan pollinerar också en stor del av de grödor vi äter.

Enligt beräkningar pollinerar honungsbin 70 av de omkring 100 växtarter som föder cirka 90 procent av jordens befolkning.

Om bina dör ut kommer det leda till stora problem, eftersom de flesta av de frukter och grönsaker vi äter skulle försvinna. Många vilda blommor skulle också dö ut, då honungsbin samlar pollen och nektar från hundratals arter.

Däremot skulle sädesslagens pollinering inte påverkas, då de är vindpollinerade.

Växtarter går tillbaka kraftigt

Växter kan inte utan vidare byta pollineringsmetod eller pollineringspartner, så på kort sikt skulle många växtarter gå kraftigt tillbaka.

På längre sikt skulle förhållandena dock troligen rättas till någorlunda igen, eftersom andra insekter skulle ta över honungsbinas nisch.

Det finns flera insekter som kan sköta pollineringen av fruktträd, men de är inte alls så vanliga och kommer därför inte att kunna pollinera i samma utsträckning.

Fruktträd och andra växter kan i yttersta nödfall också pollineras av människan, men det skulle naturligtvis leda till en starkt minskad produktion och kraftiga prishöjningar.

Läs också:

Fluga sitter på människa
Insekter

Varför tycker flugor om att sitta på människor?

2 minuter
Insekter

Här är sommarens 5 värsta blodsugare

9 minuter
Bierne dør
Insekter

Därför dör bina

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj