Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ladybird infected by larvae
Djur - Insekter

Larver gör nyckelpigor till zombier

Larver av en parasitstekel flyttar in i nyckelpigor och äter dem levande.

Kanadensiska forskare har hittat en stekellarv, som gör nyckelpigor till ett slags levande döda och under tiden utnyttjar dem.

Larver av parasitstekeln Dinocampus coccinellae flyttar in i och äter av nyckelpigorna, medan dessa hålls vid liv, har forskare vid bland annat Université de Montréal observerat.

Larven läggs som ett ägg i nyckelpigans mjuka inre, där den växer i fred för sina fiender. Efter tjugo dagar tar sig larven ut ur nyckelpigans inre och spinner en puppa mellan dess ben.

Detta förlamar nyckelpigan så att den inte kan röra sig. Därför är den tvungen att med sin kropp skydda puppan under sig. Larven i puppan fortsätter att leva av nyckelpigan men äter bara precis så mycket att nyckelpigan kan överleva.

Larven drar nämligen fördel av att dess värd är vid liv in i det sista. Den levande nyckelpigan ger av och till små ryckningar från sig, och troligen är det nog för att hålla stekellarvens fiender på avstånd.

När larven sedan är redo att lämna puppan som fullvuxen stekel, befriar den sig från sin värd, som – till forskarnas stora överraskning – i en del fall har tillräckligt med krafter för att återuppta sitt liv. Detta har observerats i 25 procent av fallen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj